Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Bygga uterum

När du ska bygga uterum är det som med alla andra byggprojekt – förberedelserna är det viktigaste för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt!

Vi har hjälpt 1000-talskunder att bygga sina uterum under närmare 30 år. På denna sida har vi samlat information om vad du bör tänka på när du ska bygga uterum, både före, under och efter bygget av ditt nya uterum. Besök också gärna något av våra showroom om du ska bygga uterum. Här kan du se våra uterum i inspirerande miljöer och även prata med en säljare.

Uterum Pulpet med förlängt tak, svart modernt uterum.

Innan du börjar

När du börjar planera för ett uterum är det många nya frågor att fundera över. Genom att förbereda dig kommer bilden av ditt dröm-uterum vara klarare och i slutändan ett uterum som du är 100% nöjd med. Titta på bilder på uterum och inspireras av hur andra gjort.

Bygglov för uterum

Det vanligaste är att du inte behöver ansöka om bygglov för ditt uterum om det är mindre än 25 m². Om det är ett uterum som är anslutet till ett befintligt hus är det 15 m² som är den övre gränsen enligt Attefallsreglerna. Dock finns flera andra saker som påverkar som närhet till grannen, vilka andra byggnader det finns på tomten etc. Läs mer om bygglov för uterum här.

Sommar-uterum eller vinterträdgård

När du vill använda ditt uterum är också en av de första saker du behöver fundera på. Vill du ha ett uterum som bara används på sommaren eller som kan fungera att använda även på vintern? För att göra ditt val enklare så har vi delat in våra produkter i olika säsonger som indikerar under vilka årstider uterummet är avsett att användas.

Ljust och fräscht uterum med högt i tak möblerat och dekorerat i höstens färger.

Börja skissa i vårt planeringsverktyg - Uterumsguiden

I vårt digitala planeringsverktyg Uterumsguiden bygger du upp ditt dröm-uterum i 3D. Laborera med olika modeller, storlekar och färger. Här får du också koll på kostnaden för olika utföranden direkt online.

Vill du ha en offert? 

Här kan du se hur du går tillväga om du vill ha en offert för ett uterum eller ett växthus.

Komplett uterum

Det enklaste valet är att välja något av våra kompletta uterum. Det är färdiga paketlösningar som samtidigt är flexibla och kan anpassas utifrån dina önskemål. Stomme, glaspartier/panelväggar och tak ingår. Du kan även välja till att få stommen exaktkapad och grundmålad så kommer du igång snabbare med bygget.

Grund och stomme

Det är viktigt att komma underfund med vilken grundlösning du ska satsa på för ditt uterum, då detta lägger grunden för uterummet som helhet. Hur ska grunden byggas för ditt uterum? Funderar du på att gjuta platta, bygga på plintar eller montera uterummet på ett existerande trädäck? Och vilken stomme vill du ha – limträ eller aluminium? För tips och råd rekommenderar vi att du läser om uterummets grundläggande element och vad du ska tänka på.

Uterum Pulpet, vitt med limträstomme och glaspartier för vår-höst.

Snözoner

När du ska bygga ett uterum spelar det roll var i landet du bor då det påverkar dimensioneringen av konstruktionen. Se här på kartan vilken snözon du bor i.

Glaspartier och väggar

Vilka glaspartier du ska välja hänger ihop med vilka säsonger du ska använda uterummet. Vi har både vinterisolerade och enklare glaspartier såväl som maximalt isolerade fasadpartier för utbyggnader. Se alla våra modeller här. Du kan även välja att ha panel på delar av sidor eller hela sidor.

Ventilation i uterum

Något som många glömmer är att ha med ventilationen av uterummet i planeringen. Det är smart att redan i början av projektet planera för god ventilation i uterummet – läs mer här.

Uterum med aluminiumstomme och glastak inrett med stilrena möbler och höstens färger.

Tak till uterum

Glastak, plåttak eller kanalplasttak? Valet är ditt – Willab Garden har flera typer av tak som lämpar sig väl för uterum och andra byggnader.

Så här bygger du uterum – steg för steg

Här kan du se stegen för uterumsbygget när det ska monteras på plats hemma hos dig.

Behöver du bygghjälp?

Om du inte har tid eller kunskap att bygga ditt uterum själv så finns det hjälp att få! Vi har auktoriserat ett antal fristående montörer över hela landet. Auktoriseringen är en utbildning som gett montörerna en produktkunskap och viktiga kunskaper om monteringen av uterum från Willab Garden. Hitta en montör nära dig här!

Tillbehör uterum

Vi har alla produkter du behöver för ett mysigt och funktionellt uterum och våra smarta tillbehör till uterummet blir pricken över i. Willab Garden har många olika typer av solskydd i olika prisklasser, allt från exklusiva och motordrivna markiser, till enklare skuggtak i tyg. Våra snygga lamellgardiner är också mycket populära och skyddar både mot insyn och solens strålar.

Övrigt att tänka på när du ska bygga uterum

Leverans, garantier, försäkring och transport. Mer information »

Skötselråd/eftervård av uterum

Efter att uterummet är på plats så behöver det underhållas för att förbli i så bra skick som möjligt. Vi har sammanfattat enkla tips och råd för våra uterum som är bra att tänka på – spana in våra skötselråd för uterum här.