Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

En husdröm i Landskrona

Efter tröstlöst sökande efter ett hus i hemstaden Malmö, tog till slut Imad och Nathalie bort sökfiltret i bostadsappen och inom kort hade de istället köpt en hel fastighet i närliggande Landskrona. För mindre pengar dessutom. Som nyblivna husägare började förvandlingen av gathuset från 1901 till ett stilfullt townhouse och en vacker fristad för familjen.

En familj som äter mat på sin uteplats.

Kanske känner ni igen huset från Husdrömmar med Anne Lundberg och Gert Wingårdh? Tegelhuset med beteckningen Storken 24 är byggt i tre våningar och bestod till en början av fem lägenheter och 13 rum. Med vackert tegel från början av 1900-talet, högt till tak, rundade vackra trappor och vackra fönster startade drömmen om att framhäva den gamla, varma känslan. Att lyfta fram husets genuina karaktär, använda varmare färger, men också att våga ta steget längre än traditionellt villatänk och skapa en hotellkänsla hemma.
– Vi älskar att bo på hotell, men framför allt att åka på spa och bada bastu. Den känslan vill vi gärna skapa hos oss, berättar Nathalie. Och det där med bastu är verkligen en stor passion för paret och en bastudröm dök upp direkt när de första gången tog klivet in på innergården. För det var egentligen inte huset som stod för den första kärlekskänslan, utan det var den 350 m2 stora innergården som ligger gömd bakom de stora portarna från gatan. Där började den riktigt stora drömmen om en sydeuropeisk trädgård med tegelsten, gatsten och grönt i alla dess former. Ett ställe för återhämtning, en trädgård där barnen skulle kunna leka fritt och en bakgård med ett stort bord där familjen kan samlas för att äta och umgås när hela släkten kommer på besök.
– Och där bland buskar och häckar stod ett gammalt förråd som vi verkligen inte ville riva. Där tänkte vi direkt att vi skulle bygga till ett orangeri eller uterum ihop med förrådet och göra om till en egen bastu hemma, säger Imad.

En innergård med uteplats och uterum.
Uterum Aluminium pulpet.
Ett uterum i aluminium placerad mot en ruffig förrådsbyggnad.

Medan snickarna tog sig an det stora husprojektet på insidan började Imad och Natalie att förverkliga trädgårdsdrömmen. Med väldigt lite kunskap och erfarenhet av odling gav de sig ut i innergården med stor entusiasm och nyfunnet intresset. Buskar, häckar och ogräs skulle bort för att sedan ge möjlighet för en ny planering över trädgården.
– Imad gjorde en ritning över hur innergården skulle se ut för att vi lättare skulle ha en plan att jobba mot. . Det blev överskådligt och kändes bra att planera in olika rum i trädgården och kunna skapa olika gångar som leder in på ett fint sätt genom de olika delarna.

Uppbyggnaden av trädgården startade och paret ramade in rabatt- och odlingsytor med cortenramar, planterade buskar, träd och satte lökar. 
– Med Google som verktyg kan man klara av allt. Vi har verkligen fått en kärlek för odling och tänk vad lite trädgård kan göra för en hel familj. Vi har planterat allt man kan tänka  sig – jordgubbar, potatis, chili, tomater och melon för att bara nämna lite.
– Vi hade aldrig lagt plattor tidigare, verkligen noll kunskap så vi fick googla oss fram och det blev verkligen lyckat. Vår dröm har varit att skapa en innegård där man får en känsla av semester och värme. När vi sitter under våra stora, vita parasoller känner man att vi har hittat hem.

Växthus Rondo.
Ett grönt runt växthus på en innergård.
Två glada barn springer på grusgången framför ett växthus.

Husrenoveringen tog mycket längre tid än planerat, framför allt rivningsarbetet. Rivningsmaterialet togs dessutom omsorgsfullt tillvara då det fina gamla teglet från de nedrivna innerväggarna skulle återanvändas till bastubygget. Bredvid bastun murades teglet upp som en ny vägg som en bakvägg till uterummet. På så sätt kunde den fina tegelkänslan från huset fortsätta även ut på innergården. 
– Under hela byggprocessen var vi så noga med att byggarna inte fick glömma bort bastun. Den var jätteviktig för oss och helst ville vi att den skulle bli färdig först. Men som i de flest byggprojekt blir det inte alltid som man tänkt sig. Att öppna upp ena kortsidan av förrådet mot uterumsdelen innebar en stor risk för att den gamla byggnaden skulle kunna kollapsa. Därför lät byggarna gjuta en betongkrans kring hela huset för att skapa ny bäring och stabilitet. När kransen hade härdat kunde man börja ta ner den gamla tegelväggen och öppna upp väggen mellan uterummet och bastun. Och resultatet blev precis som paret önskat. Det gamla förrådet har fått behålla sin charm och matchas nu ihop med det nya uterummet. Ett perfekt ställe att basta och koppla av på.
– Äntligen har vi hittat hem, säger Imad och Nathalie.

En glad familj står i sin trädgård.