Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Talounelma Landskronassa

Kun talon löytäminen kotikaupunki Malmösta alkoi tuntua toivottomalta, Imad ja Nathalie poistivat asuntosovelluksesta hakusuodattimen, ja pian sen jälkeen he olivat ostaneet kokonaisen kiinteistön läheisestä Landskronasta. Ja vieläpä halvemmalla. Tuoreina talonomistajina he alkoivat muuntaa vuonna 1901 rakennettua kadunvarsitaloa tyylikkääksi kaupunkipientaloksi ja perheen kauniiksi turvapaikaksi.

 Olet ehkä nähnyt talon Anne Lundbergin ja Gert Wingårdhin juontamassa Unelmakoti-ohjelmassa. Tiilitalo nimeltä Storken 24 on rakennettu kolmeen kerrokseen, ja alunperin siinä oli viisi asuntoa ja 13 huonetta. Kauniit tiilet 1900-luvun alusta, korkea katto, pyöristetyt kauniit portaat ja kauniit ikkunat synnyttivät haaveen korostaa vanhaa, lämmintä tunnelmaa. Nostaa esiin talon alkuperäinen luonne, käyttää lämpimämpiä värejä mutta myös uskaltaa ottaa askel perinteistä omakotitaloajattelua pidemmälle ja luoda hotellin tunnelmaa kotiin.
– Rakastamme hotellissa yöpymistä ja ennen kaikkea kylpylässä käymistä ja saunomista. Tätä tunnelmaa haluamme luoda kotiimme, Nathalie kertoo. Saunominen on todellakin parin suuri intohimo, ja unelma saunasta nousi esiin heti, kun he astuivat ensimmäistä kertaa sisäpihalle. Itse asiassa se ei ollutkaan talo, joka ensimmäiseksi herätti ihastusta, vaan 350 m2:n sisäpiha, joka kätkeytyy suurten kadun varren porttien taakse. Siellä syntyi suuri unelma eteläeurooppalaisesta puutarhasta, jossa olisi tiiliskiviä, katukiviä ja vihreyttä kaikissa muodoissaan. Paikka elpymiselle, puutarha, jossa lapset voisivat leikkiä vapaasti ja takapiha, jonka suuren pöydän ympärille perhe voisi kokoontua syömään ja seurustelemaan koko suvun tullessa vierailulle. 
– Ja siellä pensaiden ja pensasaitojen joukossa seisoi vanha varasto, jota emme todellakaan halunneet purkaa. Ajattelimme heti rakentaa orangerian tai lasiterassin varaston yhteyteen ja muuttaa sen saunaksi, Imad kertoo.

Alumiininen Pulpetti.

Sillä aikaa, kun puusepät huolehtivat suuresta taloprojektista sisätiloissa, Imad ja Nathalie alkoivat toteuttaa puutarhaunelmaansa. Vaikka heillä oli hyvin vähän tietoa ja kokemusta kasvien kasvatuksesta, he omistautuivat sisäpihaprojektille suurella innolla ja kiinnostuksella. Pensaat, pensasaidat ja rikkakasvit saivat lähteä ja tehdä tilaa uusille puutarhaistutuksille.
– Imad piirsi, miltä sisäpiha tulisi näyttämään, jotta meidän olisi helpompi toteuttaa suunnitelmaa. Se loi selkeyttä, ja tuntui hyvältä suunnitella puutarhan eri kolkkia ja luoda polkuja, jotka johdattavat hienosti eri osien läpi. Puutarhan rakentaminen alkoi, ja pari reunusti kukkapenkit ja viljelyalat corten-rajausreunoilla sekä istutti pensaita, puita ja sipuleita. 
– Käyttämällä Googlea apuna selviytyy kaikesta. Olemme todellakin rakastuneet viljelyyn, ja siihen, mitä pieni puutarha voi tehdä koko perheelle. Olemme istuttaneet kaikkea, mitä ajatella saattaa – mansikoita, perunoita, chiliä, tomaatteja ja meloneja vain muutamia mainitakseni. 
– Emme olleet koskaan aiemmin laatoittaneet, joten jouduimme googlettamaan päästäksemme eteenpäin, ja lopputuloksesta tuli todella onnistunut. Unelmamme oli saada aikaan sisäpiha, joka luo tunteen lomasta ja lämmöstä. Kun istumme suurten, valkoisten aurinkovarjojemme alla, tuntuu, että olemme löytäneet kotiin.

Kasvihuone Rondo.

Talon remontointi vei paljon kauemmin kuin olimme suunnitelleet, ennen kaikkea purkutyöt. Purkumateriaali otettiin lisäksi talteen huolellisesti, sillä sisäseinistä puretut hienot vanhat tiilet käytettiin uudelleen saunan rakentamisessa. Saunan viereen muurattiin tiiliä uudeksi seinäksi, josta tuli lasiterassin takaseinä. Näin talon upeista tiilistä syntyvä tunnelma saatiin jatkumaan myös sisäpihalla. – Koko rakennusprosessin ajan huolehdimme, etteivät rakentajat unohtaneet saunaa. Se oli meille todella tärkeä, ja mieluiten halusimme sen tulevan valmiiksi ensimmäisenä. Mutta kuten useimmissa rakennusprojekteissa, kaikki ei aina mene niin kuin ajattelee. Jos varaston yksi lyhyt sivu olisi avattu lasiterassin suuntaan, olisi ollut suuri riski, että vanha rakennus romahtaisi. Siksi urakoitsijat valoivat betonialustan koko talon ympärille uuden vakaan perustan luomiseksi. Kun alusta oli kovettunut, vanhaa tiiliseinää voitiin alkaa purkaa ja avata lasiterassin ja saunan väliltä. Ja lopputulos oli juuri sellainen kuin pari oli toivonut. Vanhan varaston viehätys säilyi, ja se sopii mainiosti yhteen uuden lasiterassin kanssa. Täydellinen paikka saunomiseen ja rentoutumiseen. 
– Vihdoinkin olemme löytäneet kotiin, Imad ja Nathalie toteavat.