Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Golv till uterum

Att välja golv till uterum är inte helt enkelt - det finns många saker att ta hänsyn till. Dels är de tekniska aspekterna, det vill säga vilka material som tål den tuffa miljön i ett uterum med fukt, kyla, starkt solljus och snabba temperaturväxlingar. Sedan är det naturligtvis det estetiska perspektivet – vilket uterumsgolv ska du välja för rätt stil och känsla? Här kommer en genomgång av olika golvmaterial som används i uterum!

Uterum med golv av klinker

Ska du ha oisolerat eller isolerat uterumsgolv?

Två saker är avgörande när du ska välja golv till ditt uterum:

 1. Vilket underlag ska uterummet byggas på? Gjuten platta eller träbjälklag?
 2. Planerar du ett enklare, oisolerat uterum eller ett isolerat uterum, det som ofta kallas vinterträdgård?
  På Willab Garden har vi delat in våra uterum efter olika säsonger som gör det lättare att välja isoleringsgrad på ditt nya uterum. Här får du veta mer om Willab Gardens säsongsindelning för uterum.

Vilken typ av grund uterummet är byggt på påverkar valet av golv - läs mer om grundarbete för uterum här. Vilken säsong (isolationsgrad) ditt uterum byggs för styr också vilka valmöjligheter du har och här kommer en genomgång av golv och vilken typ av uterum de kan läggas i.

Klinker uterum – lyxigt och klassiskt golvmaterial

Klinker är ett bra materialval för uterumsgolvet som ger en lyxig känsla. Här finns det många vackra plattor att välja emellan – val av färg, yta och storlek ger helt olika effekter. Du kan också variera stilen med att välja ett annorlunda läggningsmönster. Ett klassiskt rutnät eller med förskjuten fog – vilket passar din stil bäst? Ett annat tidlöst mönster är fiskbensmönster – låt dig inspireras av hur andra gjort!

Använda gärna samma klinker på altanen/terrassen utanför uterummet så knyts inne och ute ihop på ett subtilt sätt.

Vad behöver jag tänka på när jag vill ha klinker i mitt uterum?

 • Gjuten betongplatta rekommenderas – gärna med golvvärme
 • Använd frostsäker klinker för utomhusbruk
 • Ett ljusare golv är att föredra då ett mörkt kan bli väldigt varmt under varma sommardagar
Uterum med klinker ger en lyxig känsla

Uterum på trall – prisvärt trallgolv

Ett ofta förekommande golvval när det kommer till uterum är trallgolv. Trallgolv är det vanligaste golvet i enklare, oisolerade uterum. Ibland kanske man redan har en existerande terrass eller altan med trätrall där man installerar ett uterum. Ett smart tips för att göra trallgolvet mer ombonat och ge en hemtrevligare känsla är att måla det med en pigmenterad olja! Se så snyggt det blev när vår inredningsbloggare Hanna stylade två uterum med en ljusare grå och en mörkare kulör på trätrallen.

Vad behöver jag tänka på för trätrall i mitt uterum?

 • Trätrall går bra att lägga på träbjälklag - isolerat eller oisolerat
 • Välj trall som är impregnerad eller behandlad på annat sätt för att stå emot fukt
 • Låt trallen torka ordentligt innan du eventuellt behandlar med olja eller målar
Uterum med golv av oljat trätrall

Laminatgolv i uterum

Laminatgolv i uterum kan verka lockande då det ofta har ett lågt pris och är lätt att lägga. Men vi rekommenderar inte våra kunder att välja laminatgolv i uterum då det inte tål fukt eller snabba temperaturväxlingar. Välj hellre ett klickgolv i vinyl som du kan läsa om nedan!

Klickgolv uterum i vinyl

Ett golv som passar bättre än laminatgolv i uterumssammanhang är det moderna vinylgolvet. Det läggs precis på samma sätt som ett klickgolv, d.v.s delarna ”klickas” fast i varandra utan att man behöver limma eller spika. Vinylgolvet är slitstarkt och tål fukt bra, dessutom är det lättstädat. Det finns många fina mönster och utföranden så att du kan hitta det som passar din stil. Nackdelen är att det inte heller tål för höga temperaturväxlingar och rekommenderas inte om du har ett oisolerat uterum och/eller att golvet utsätts för mycket sol eller ett uterum med glastak.

Vad behöver jag tänka på för vinylgolv i uterum?

 • Underlaget måste vara fast och stabilt – isolerat träbjälklag eller gjuten platta
 • Undvik alltför kraftiga temperaturskillnader t.ex genom att ha skuggardin i taket och solskydd/gardiner för fönster
 • Tänk på att mörka golv alstrar mer värme än ljusa
Uterum med vinylgolv

Golvmatta i uterum

Glöm gamla tiders svårstädade heltäckningsmattor i skrikiga färger och säg hej till moderna heltäckande golvmattor gjorda för utomhusbruk! Idag finns heltäckningsmattor i sobra, eleganta färger med behaglig och lättstädad struktur. Sköna att gå på och med en ombonad känsla är heltäckande golvmattor ett väldigt bra alternativ i uterummet. De mattor som är gjorda för utomhusbruk tål både väta, temperaturväxlingar och är motståndskraftiga mot solens blekande strålar. Ytterligare en stor fördel är att mattan kan läggas direkt på befintligt trädäck - perfekt om du vill uppdatera ditt äldre uterum.  

Vad behöver jag tänka när jag vill lägga golvmatta i uterum?

 • Välj en matta som är gjord för utomhusbruk/altan
 • Kan läggas direkt på befintligt trädäck eller annat golv
 • Fungerar i både oisolerat/isolerat uterum
Uterum med en mjuk golvmatta

Innehåll som kan intressera dig:

Ventilation i uterummet

Oavsett om du har ett vinterisolerat uterum eller ett enklare ouppvärmt uterum är det viktigt med god ventilation. Det minskar risken för imma och kondens på glasen och ger en jämnare temperatur...

Att tänka på när du planerar ett nytt uterum

Willab Gardens säljare ger dig goda tips på vad du ska tänka på när du planerar för ett uterum i din trädgård.

Fristående uterum i modern stil

Familjen Gränsbo bor i Höllviken i ett relativt nybyggt hus i New Englandstil som smälter in fint på en liten naturtomt med tallar och ljung. Deras nybyggda fristående uterum med sadeltak utan...