Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Ventilation i uterummet

Oavsett om du har ett vinterisolerat uterum eller ett enklare ouppvärmt uterum är det viktigt med god ventilation. Det minskar risken för imma och kondens på glasen och ger en jämnare temperatur under sommaren.

Här är några tips att ha med sig i planeringen av uterummet. Ta också gärna hjälp av den som bygger ditt uterum för att hitta den lösning som passar ditt projekt bäst.

Skapa självdrag

Ett knep för att skapa förutsättningar för luftcirkulation är att se till att det är så långt emellan friskluftsventilen och frånluftventilen som möjligt. Dessutom bör frånluftsventilen placeras högt upp, nära taket. I uterum från Willab Garden kan du även välja till vädringsluckor i ditt uterum. Vi har också fasta glaspartier med ventilationsluckor. Vanliga ventiler finns hos bygghandeln.

Sätt fart på luften

Om självdraget inte räcker till kan en fläkt behövas. Det finns det bra och tystgående fläktar som automatiskt sätter igång när fukthalten i luften stiger över en viss gräns. Det skapar cirkulation i rummet och den fuktiga luften sugs ut. Här kan du köpa Willab Gardens ventilationspaket för uterum.

Motverka varm luft inifrån huset

De flesta hus, särskilt gamla, läcker varm luft genom otätheter runt fönster etc. Om möjligt, undvik luftventiler från huset direkt in i uterummet. Inomhus-luft kan kondenseras på insidan glaset när utomhus-temperaturen sjunker. Särskilt i det ouppvärmda uterummet för sommarbruk.

I ett uppvärmt och vinterisolerat uterum är det normalt inget problem med värmeläckage inifrån huset eftersom temperaturskillnaden inte blir så stor. En bra och genomtänkt ventilation i uterummet motverkar påverkan från eventuellt värmeläckage! En fungerande ventilation i huset i övrigt är också en fördel.