Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden
Egenodlade tomater – finns det något godare? Här får du tipsen för att lyckas med din tomatodling!
Röda tomater

När ska jag så tomater?

Beroende på var du bor kan du redan i slutet av februari kan du börja med din tomatsådd inomhus för att få goda tomater på sommaren. Räkna med att du ska börja förkultivera tomaterna ca 6-10 veckor innan de kan planteras ut, det vill säga desto längre söderut du bor desto tidigare kan du börja. Det som ofta saknas inomhus är ljus. Har du ett uppvärmt uterum eller stora fönster så är det där du ska placera dina tomatsådder. Det kan behövas extra ljus i form av en odlingslampa för att få fart på plantorna och för att de inte ska bli för långa och rangliga.

Förodla tomater

För att förodla tomat ska du använda jord av god kvalitet, precis som med mycket annat får du vad du betalar för när det gäller olika typer av jord.

Detta behöver du:

  • Tomatfrön (gärna olika sorter)
  • Små krukor
  • Såjord av god kvalitet eller torvbriketter, ev. perlite
  • Minidrivhus eller plastpåsar att trä över kruka för att hålla jorden fuktig

Så här gör du:

  1. Märk krukorna – det är lätt att glömma var man planterade vad
  2. Så 1-2 frön i varje kruka grunt
  3. Täck fröna med ett tunt lager jord, ev. blandad med perlite
  4. Vattna gärna med sprayflaska för tomaterna vill ha det fuktigt – inte blött
  5. Sätt en plastpåse, ett mindrivhus eller kanske ett plastlock över. Dock måste du se till att det inte är tättslutande då syre måste komma in.

Tips! Du kan också bredså tomatfrön. Använd ett plastbrätte och lägg ner fröer och täck med ett tunt lager jord. Följ för övrigt stegen ovan.

 

Så tomater i små krukor

Omskola/omplantera tomaterna

Nu har dina tomater börjat titta upp och några bladpar börjat synas. När de är ca 10 – 15 cm höga så är det dags att plantera om – omskola plantorna - i större krukor. Tomater ska man plantera djupt, det vill säga ner med hela stjälken i jorden så att bara ett eller två bladpar syns.  Tomater är nämligen så fiffiga att de skjuter ut rötter längs med hela stjälken. Ett stort rotsystem är bra för plantans tillväxt då den får lättare att suga upp vatten och näring. Flytta ut så tidigt som möjligt - gärna i ett växthus med frostvakt. Svalare temperatur ger en kraftigare och tåligare planta och i förlängningen en bättre skörd!

Slutplantering

Många odlar tomater i hink eller stora krukor. På Willab Garden kan du köpa planteringshinkar på 20 liter som har en insats i botten som passar perfekt för tomatodling. Sätt en planta i varje hink. Sedan tar du välgödslad jord av god kvalitet och sätter ner plantan och vattnar.

Tomatplanta planterad i hink. Odla tomat i stora hinkar.

Skötsel av tomatplantor

 

Gödsel och näring

Under säsongen är det viktigt att fortsätta att gödsla regelbundet, cirka en gång i veckan. Om du har vedspis är aska bra och även hönsgödsel uppskattas av tomaterna. Det finns också bra gödningsmedel såsom till exempel Hornum gödning.

Placering

Sätt ut tomaterna på en skyddad plats med mycket sol – tomatplantor älskar ljus och värme! Växthus är naturligtvis det bästa men en vindstilla, solig hörna i trädgården eller på altanen funkar också. Om du har tomaterna i växthus – låt dörren stå öppen på nätterna om sommaren för att vädra. Det minskar risken för ohyra och svamp. Dessutom tycker tomaterna om att ha det svalt på natten. Håll plantorna fuktiga och vattna hellre ofta och lite mindre än tvärtom.

Uppbindning av tomater

Tomaterna behöver även stöd i form av en pinne som du binder upp plantan mot. Du kan också satsa på att köpa nylonlina för tomatplantor eller tomatkrokar som finns att beställa här i webbshopen. Se vårt sortiment av växtstöd och uppbindning.

Tips på hur du kan binda upp tomater i växthus

Bladen berättar hur dina tomater mår

Tomatplantans blad kan skvallra om hur den mår. Här är några tecken som du bör hålla koll på:

  • Gulfläckiga blad – tomatplantan kan behöva mer gödning. Det kanske också bero på för att man vattnat för mycket
  • Vita fläckar på bladen – detta kan uppträda när plantan stått i för skarp sol. Testa att skärma av solen med till exempel en skuggardin i växthuset

Tjuvskott på tomatplantor

Mellan stammen och bladet som går ut så kommer det ibland skott som växer väldigt fort. De kallas tjuvskott. De ska du nypa bort eftersom de stjäl kraft av plantan så att du får en sämre skörd. Att nypa bort dessa skott kallas att tjuva tomat-plantan. Detta gäller de flesta tomatsorter men det finns undantag – läs på fröpåsen vad som gäller för just din sort!

Lycka till med tomatodlandet!

Brandywine yellow – stor gul bifftomat med mycket sötma

Tips: Goda tomatsorter

  • Brandywine yellow – stor gul bifftomat med mycket sötma
  • Chocolate cherry – mörkt röd färg, nästan brun tomat
  • Tigerella – vackert strimmig tomat
  • Vinbärstomater – nästan lika små som vinbär – perfekt som snacks

Lyssna gärna på när Hanna och Rebecca pratar om tomatodling i sin podd!


Hydroponisk odling i köket

Odla hydroponiskt - med bara vatten!

Att odla utan jord och endast i vatten kallas hydroponisk odling – en idé som på intet sätt är ny. Det sägs att Babylons hängande trädgårdar odlades på det här sättet.

Odling på friland

Bevattning och gödning

En förutsättning för att dina växter ska få en god tillväxt, är vatten. Får växterna jämn och regelbunden vattning blir de starka vilket förebygger angrepp från insekter och svampsjukdomar.