Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Kasvata tomaatteja

Kasvata omat tomaattisi! Onnistut varmasti, jos noudatat vinkkejämme. Kaikki voivat nauttia itsekasvatetuista tomaateista ‒ myös sinä!

Tomaattien kasvattamisen kotona on helppoa ja hauskaa!
Tomaatteja

Milloin tomaatit on kylvettävä?

Riippuen siitä missä asut, voit aloittaa tomaattien kylvämisen sisällä jo helmikuun lopulla, jotta saat hyviä tomaatteja kesällä. Ota huomioon, että sinun on esikasvatettava tomaatteja n. 6‒10 viikkoa ennen kuin ne voi istuttaa ulos, eli mitä etelämpänä asut sitä aikaisemmin voit aloittaa. Se mikä sisältä usein puuttuu on valo. Jos sinulla on lämmitetty lasiterassi tai suuri ikkuna, sijoita tomaattikylvö sinne. Saatat tarvita lisävaloa kasvatuslampun muodossa, jotta taimet saavat lisävoimaa ja että niistä ei tule liian korkeita ja huteria.

Esikasvata tomaatteja

Tomaattien esikasvatuksessa kannattaa käyttää laadukasta multaa. Laadukas multa maksaa enemmän, mutta kuten monissa muissakin asioissa laadusta kannattaa maksaa.

Tarvitset seuraavat:

 • Tomaatin siemeniä (mielellään eri lajikkeita)
 • Pieniä ruukkuja
 • Laadukasta kylvömultaa tai turvebrikettejä, mahdollisesti Perliteä
 • Minikasvihuone tai muovipussin, jonka voit vetää ruukun päälle, jotta multa pysyy kosteana

Toimi näin:

 1. Merkitse ruukut ‒ on helppoa unohtaa, mihin on kylvänyt mitäkin
 2. Kylvä 1‒2 siementä kuhunkin ruukkuun pintamultaan
 3. Peitä siemenet ohuella multakerroksella, johon voit sekoittaa Perlitea
 4. Suihkuta mielellään suihkepullolla, koska tomaatit haluavat mullan olevan kosteaa ‒ ei vetistä
 5. Laita muovipussi, minikasvihuone tai vaikkapa muovikansi päälle. Huomioi kuitenkin, ettei se ole tiivis, koska hapen on päästävä sisään.

Vinkki! Voit myös hajakylvää tomaatinsiemenet. Käytä muovilevyä, laita siemenet multaan ja peitä ohuella multakerroksella. Noudata muutoin yllä kuvattuja vaiheita.

 

Kouli/siirrä tomaatit

Nyt tomaattisi kurkistavat ylös mullasta ja joitakin lehtipareja on alkanut näkyä. Kun ne ovat noin 10‒15 cm korkeita, on aika siirtää taimet suurempiin ruukkuihin eli koulia ne. Tomaatit on istutettava syvälle eli koko varsi mullan alle siten, että vain yksi tai kaksi lehtiparia näkyy. Tomaatit ovat nimittäin niin nokkelia, että ne kasvattavat juuria koko varteen. Suuri juuristo on hyvä kasvin kasvamisen kannalta, koska sen avulla kasvin on helpompi imeä vettä ja ravinteita. Siirrä kasvit ulos mahdollisimman aikaisin ‒ mielellään kasvihuoneeseen, jossa on pakkasvahti. Viileämpi lämpötila tekee taimesta vahvemman ja kestävämmän, mikä antaa myöhemmin paremman sadon!

Loppuistutus

Monet kasvattavat tomaatteja sangossa tai suurissa ruukuissa. Willab Gardenilta voit ostaa 20 litran istutussankoja, joissa on sisäosa pohjalla ja jotka sopivat täydellisesti tomaatinkasvatukseen. Laita yksi taimi kuhunkin sankoon. Ota sitten laadukasta hyvin lannoitettua multaa, istuta taimi ja kastele.

Tomaatintaimi sangossa. Kasvata tomaatteja suurissa sangoissa.

Tomaatin taimien hoito

 

Lannoite ja ravinteet

Kasvukauden aikana on tärkeää jatkaa lannoittamista säännöllisesti, noin kerran viikossa. Jos sinulla on puuhella, voit käyttää tuhkaa lannoitteena, ja tomaatit arvostavat myös kanankakkaa. On olemassa myös hyviä lannoitteita kuten Hornum-lannoite.

Sijoittaminen

Laita tomaatit suojaisaan paikkaan, jossa on paljon aurinkoa ‒ tomaatintaimet rakastavat valoa ja lämpöä! Kasvihuone on tietenkin paras, mutta myös tuulensuojassa oleva aurinkoinen nurkka puutarhassa tai parvekkeella toimii myös. Jos tomaattisi ovat kasvihuoneessa, anna oven kesällä olla auki öisin, jotta kasvihuone tuulettuu. Se pienentää tuholaisten ja sienien riskiä. Sitä paitsi tomaatit pitävät viileistä öistä. Pidä taimet kosteina ja kastele mieluummin usein ja vähän kerrallaan kuin päinvastoin.

Tomaattien sitominen ylös

Tomaatit tarvitsevat tuekseen myös kepin, johon kasvi sidotaan kiinni. Voit investoida tomaatteja varten myös nailonnaruun tai tomaattiruukkuihin, joita voi tilata verkkokaupastamme. Katso valikoimamme tukikeppejä ja sitomistarvikkeita.

Vinkkejä tomaattien sitomiseen ylös kasvihuoneessa.
Tomaattien sitominen

Lehdet kertovat, kuinka tomaattisi voivat

Tomaatintaimen lehdet kertovat tomaatin voinnista. Tässä joitakin merkkejä, joita sinun tulee tarkkailla:

● Keltaiset laikut lehdissä: tomaatti saattaa tarvita lisää lannoitetta. Se voi kertoa myös siitä, että kastelua on ollut liikaa

● Valkoiset laikut lehdissä: näin voi käydä, jos kasvi on ollut liian voimakkaassa auringonpaisteessa. Kokeile varjostaa esimerkiksi kasvihuoneen varjostusverholla

Tomaattien varkaat

Rungon ja aiemmin kasvaneen lehden väliin tulee joskus uusi verso, joka kasvaa todella nopeasti. Sitä kutsutaan varkaaksi. Ne on nypittävä pois, koska ne varastavat kasvilta voimaa, mikä aiheuttaa huonomman sadon. Sellaisten versojen nyppimistä pois kutsutaan tomaatin varkaiden poistamiseksi. Tämä koskee useimpia tomaattilajeja, mutta poikkeuksiakin on. Lue siemenpussin päältä ohjeet juuri sinun lajikkeellesi!

Onnea tomaatinkasvatukseen!

Brandywine yellow ‒ suuri keltainen pihvitomaatti jossa paljon makeutta
Brandywine yellow ‒ suuri keltainen pihvitomaatti jossa paljon makeutta

Vinkki: Hyviä tomaattilajikkeita

 • Brandywine yellow ‒ suuri keltainen pihvitomaatti jossa paljon makeutta 
 • Chocolate cherry ‒ tumma punainen väri, melkein ruskea tomaatti
 • Tigerella ‒ kaunis juovikas tomaatti
 • Viinimarjatomaatit ‒ melkein yhtä pieniä kuin viinimarjat ‒ täydellisiä naposteluun

Hydroponista viljelyä keittiössä

Viljele hydroponisesti seuraten 7 yksinkertaista vaihetta!

Viljelemistä vain vedessä ilman multaa kutsutaan hydroponiseksi viljelyksi – idea, joka ei millään muotoa ole uusi. Sanotaan, että Babylonian riippuvat puutarhat kasvatettiin tällä tavoin jo yli...

Viljelyä avomaalla

Kastelu ja lannoitus

Kasvien hyvän kasvun edellytys on vesi. Jos kastelet kasvejasi tasaisesti ja säännöllisesti, niistä tulee vahvoja, mikä estää hyönteisten ja sienitautien hyökkäykset.