Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Suojaa kasvihuoneesi talvelta

Talvi tuntuu kaukaiselta täällä etelässä, mutta toki sitä on alkanut aavistaa, että se on tulossa. Yöt ja aamut ovat viileitä, ja päivät ovat huomattavan lyhyitä verrattuna kuukauden tai kahden takaiseen.

Suojaa kasvihuoneesi lumelta ja tuulelta muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä
Kasvihuone talvi Tropic kasvihuone

Tarkista räystäskourut
Aloita tarkistamalla, etteivät kasvihuoneen räystäskourut ole täynnä lehtiä. Poista tarvittaessa lehdet ja muu lika kouruista. Huuhtele letkulla syöksytorvet ja varmista, ettei niihin ole juuttunut lehtiä, jotka estävät veden virtauksen ja imevät itseensä vettä. Tällöin syöksytorvi voi pahimmassa tapauksessa rikkoutua pakkasella.

Suojaa myrskyltä 
Kiristä kaikki mutterit, joiden avulla kasvihuone pysyy koossa. Kun tuulee, kasvihuone tärisee hiukan, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, etteivät mutterit enää ole niin tiukalla kuin niiden pitäisi olla. Kaikista tärkein asia on, että katon vinottain kulkevat tuet ovat vankat eivätkä ole irronneet. Ne pitävät koossa koko kasvihuoneen päätyä ja tekevät siitä vakaan. Jos ne irtoavat, harja painuu alas ja pullistuu sisäänpäin. Tällöin harja roikkuu ja kasvihuoneen sisälle vuotaa vettä.

Ota mäntä sisään
Ota sisään myös automaattisten ikkunanavaajien männät. Ne voivat muuten jäätyä rikki kylminä päivinä. Avaajia on erilaisia, joiden väliltä voi valita. Jotkut kestävät talven ulkona, mutta ei kaikki – tarkista kestääkö omasi.

Suojaa kasvihuoneesi
Kasvihuoneen talvisuojaus on tärkeää. Sen voi tehdä lukitsemalla avaajat vahvalla narulla tai nippusiteillä siten, ettei myrsky pysty pakottamaan niitä auki. Niin kauan kuin ikkunat ja ovet ovat kiinni ja kasvihuone on tiivis, kasvihuone kestää voimakastakin tuulta. Jos jotakin avautuu, esimerkiksi lasiruutu rikkoutuu tai tuuli avaa oven tai ikkunan, on vaara, että kasvihuoneeseen muodostuu ylipaine, joka irrottaa lasiruutuja.

Suuret lumimassat
Alueella, jolla sataa runsaasti lunta, on hyvä laittaa tolppa lattian ja katonharjan väliin siten, ettei lumikuorma pääse painamaan katonharjaa alas. Samalla on erittäin tärkeää huolehtia, ettei kasvihuoneen katolla ole lunta. Rakennetta ei ole suunniteltu kestämään lumikuormaa. Tolpan asentamisesta huolimatta lumi on siis pudotettava katolta. Kun tämä on tehty, voin toivottaa syksyn ja talven tervetulleiksi. Jokaisessa vuodenajassa on omat puolensa. Nyt nautin hiljaiselosta, kunnes 4-5 kuukauden kuluttua aloitan jälleen kasvien kasvatuksen odotus suurimpana motivaationa.

Suojaa kasvihuoneesi talvelta ja myrskyltä

Kerää kaikki irralliset esineet, kuten ruukut, ulkokalusteet ja trampoliinit, pois puutarhasta, niin vähennät kasvihuoneen vahingoittumisen vaaraa.

 • Lukitse ja varmista ovet, jotta tuuli ei pysty avaamaan niitä.
 • Varmista kattoluukkujen lukitus esimerkiksi nippusiteellä.
 • Automaattiset kattoluukun avaajat
  - Bayliss – Poista pysäytys-/ohjaushylsy.
  - Ventomax – Ruuvaa sylinterin mäntä irti ja säilytä se jäätymättömässä paikassa.
  - Optivent - Ruuvaa sylinterin mäntä irti ja säilytä se jäätymättömässä paikassa.
 • Lumi on poistettava katolta.
 • Lasi – Tarkista, ovatko ne ehjiä.
 • Jälkikiristä asennusruuvit.
 • Profiilit – Tarkista huolellisesti, ovatko ne ehjiä ja onko ne asennettu asennusohjeen mukaisesti.

Kasvihuone ja viljely inspiraatiota ja lukemista

Vuosi Emilian kasvihuoneessa

Yksi kasvihuoneen parhaista puolista onkin ehdottomasti se, miten tila pidentää kesää. Alkusyksystä kasvihuoneessa on edelleen täysi kesä ja lämmöstä voi nauttia vähän harmaampinakin päivinä.

Viljelyn parantava voima

Päälle päin taiteilija Karl Martindahl näytti elävän unelmaelämää, kun hänen mielenterveytensä yhtäkkiä romahti. Kasvihuoneen hankkimisesta ja viljelyn aloittamisesta tuli tärkeä osa kuntoutumista. ...

Unelma kasvihuone

Rakenna unelmakasvihuoneesi ja luo viljelyparatiisisi

Wilkensin perheen viljelyparatiisi keskellä Skånea tarjoaa maagisen näkymän Tjörnarpssjölle. Tänä keväänä he rakensivat unelmakasvihuoneensa, Tropic Mural -seinustakasvihuoneen, joka seisoo talon...


Kasvihuone inspiraatiota

Lue inspiroivia artikkeleita kasvihuoneista ja viljelystä, kuuntele puutarha podcasteja ja paljon muuta!


Kasvihuoneen valinta

Olemme keränneet tänne paljon hyviä vinkkejä ja ajatuksia sinulle, joka aiot ostaa kasvihuoneen!