Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Odlingens läkande kraft

På ytan såg artisten Karl Martindahl ut att leva ett drömliv när hans psykiska hälsa plötsligt kraschade. Att skaffa sig ett växthus och börja odla blev en viktig del av vägen tillbaka. – Den riktiga vändningen kom när jag satte händerna i jorden!

Mur Plus 5, 25,7 m², svartlackerat.

Det är en stark och glad Karl - eller Kalle - Martindahl vi träffar över en kopp kaffe i växthuset strax intill Vättern utanför Jönköping. Han är tillbaka som artist och låtskrivare, han föreläser och har skrivit en öppenhjärtig bok - Den goda skörden - om odlingens läkande kraft efter några år av psykisk ohälsa.

På utsidan tycktes Kalle leva ett drömliv med tv-jobb och scenframträdanden, men på insidan kändes tillvaron allt mörkare. I sin bok beskriver han den tuffa resan, och vändningen som till slut kom.

– Jag är tacksam över den hjälp jag fick av sjukvården, men det var odlingen - att sätta händerna i jorden - som tydligast kickade mig åt rätt håll, berättar Kalle och menar att forskningen visar att bakterier i jorden som vi får på händerna, andas in eller äter - faktiskt triggar kroppens serotoninsystem.

– Det är naturlig självmedicinering, visst är det häftigt! Trädgården som omger familjens charmiga trähus från 1907 utvecklas ständigt med nya bäddar, pallkragar och projekt — den är yvig med ”ordnat kaos”, lådorna ligger i rutmönster - som Manhattan - beskriver Kalle själv. Häromåret kompletterades trädgården äntligen med ett växthus från Willab Garden — ett Mur Plus 5, 25,7 m2 och ett stort lyft för både odlingen och Kalle själv.

Umgänge under ”bar himmel”

– Det är fantastiskt att det kommer i princip ett färdigt hus, bara att montera upp! Kalle valde att gjuta en platta och att ställa växthuset på en mur av block och puts.
– Den ackumelerar värme och ger en jämnare temperatur, de späda växterna får skugga i vårsolen och det är snyggt!

Familjen tillbringar mycket tid i växthuset och har inrett charmigt med trämöbler och gamla prylar, som en sliten gitarr.
– Detta är en fantastisk plats att hänga på även vintertid, säger Kalle och berättar om den varma musten på äpple, päron och kanelstång som man brukar njuta av.
– Nästan under bar himmel eftersom det är glastak, konstaterar han. Växthuset är en förlängning av trädgården vilket innebär längre säsong och att jag kan odla mer — vilket ger större möjligheter att må bra, förklarar Kalle.

Gårdsbutik i garaget

Vårens ankomst innebär naturligtvis rivstart för ännu en säsong hos Karl Martindahl, som fått så gröna fingrar att familjen nyligen slog upp en liten gårdsbutik med egenodlat i garaget.
– Jag börjar ganska tidigt med fröer inomhus. Här i växthuset är det fullt av frösådder och odlingsbäddar — det sjuder av liv på våren.
Kaffet är snart urdrucket och Kalle skickar med ett par råd till den som går i växthustankar.
– Köp inte för litet, du ångrar aldrig att du bygger stort. Men främst — sluta tänk, och skaffa ett. Ett växthus förhöjer livet!Inspiration växthus

Läs inspirerande artiklar om växthus och odling, lyssna på trädgårdspodd och mycket mer!


Att välja växthus

Här har vi samlat tips & bra att tänka på för dig som ska köpa växthus!