Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Mitt växthus år

Tro inte att ett växthus bara används under sommarmånaderna! Hemma hos mig är växthuset ett rum som lever året om – oavsett årstid och väder. Det enda som ändras är såklart temperaturen och användningsområdet. Häng med in i mitt växthus året runt!

Hanna i sitt Green Room Classic växthus en solig vårdag

Januari

 • Beskär vinrankan
 • Ser till att elda i eldkorgen utanför och får städat bort juldekorationerna.

Februari

 • Kallsår sommarblommor

Perfekt tid att kallså en del sommarblommor som exempelvis zinnia, rosenskära, lejongap, blomstermorot och jätteverbena. Dessa odlingstråg får sedan stå i växthuset och vakna till liv lagom med vårens ankomst.

Mars

 • Vårstädning
 • Flyttar ut köldtåliga växter i växthuset

När mars börjar vårstädar jag alltid växthuset, rengör alla profiler med såpa och vatten och putsar sedan alla rutorna. Det är startskottet för odlingssäsongen i växthuset och i slutet av mars får en del köldtåliga plantor som jag drivit upp inne få flytta ut. Det är magiskt att möta våren ute i växthuset!

Vintersådd

April

 • Planterar om
 • Mycket växter som flyttat ut från vinterförvaringen till växthuset

Nu börjar det bli trångt i växthuset! Här har det blivit en riktigt barnkammare där tomatplantor, förodlade sommarblommor, dahlior och en hel del medelhavsväxter trängs om platsen! Det är nu växthuset är som mest överfullt under säsongen och alla växter (och jag!) går och väntar på att de sista frostnätterna ska komma! Nu står jordpåsarna konstant framme för nu planteras det om i väntan på den slutgiltiga växtplatsen.

Maj

 • Planterar ut tomat, gurka, chili, melon osv.
 • Vinrankan vaknar till liv och bildar ett grönt solskydd i växthuset

Kanske den mest hektiska växthus-månaden på året! Nu planterar jag tomat och gurkplantorna i sina hinkar, de sista chiliplantorna får flytta ut. Det är nu jag sätter strukturen i växthuset för säsongen, varje planta ska ha sin palts och de bästa förutsättningarna. Vinrankan har också vaknat till liv och det ser ut som att beskärningen i vintras gjorde susen för oj med klasar den ger! Det här året är det stort fokus i växthuset på tomater, gurkor, olika sorters paprikor, chili, physalis, cantaloupmelon. Ser fram emot att vara självförsörjande på dessa saker under några månader i sommar!

Juni

 • Installerar bevattningssystemet
 • Hittar första bladlössen
 • Börjar skörda av gurkorna

Första gurkan är klar att skördas! I samband med detta sätter jag en ny omgång gurk-frön för att ha gurkplantor som levererar långt in i oktober. Nu är allt på sin plats och jag installerar bevattningssystemet som ska hjälpa mig i växthuset under året. Jag plockar också den första bladlusen-vilket påminner mig om att vara extra uppmärksam på skadedjur!

Tomatplantor

Juli

 • Skördar av både tomater och gurkor
 • Plockar tjuvskott på tomaterna
 • Ger näring och ser till att jag har den bästa tillväxten på alla plantorna

Tomaterna börjar leverera och jag ser till att nypa tjuvskott på dem för att främja blomning och fruktsättning. Jag njuter av många tidiga mornar här ute på semestern, för jag tror att den bästa tiden på sommaren i växthuset är just på morgonen. Fåglarna kvittar, det doftar oerhört gott och vädret kan vara lit hur som, för här inne är det alltid varmt och gott.

Augusti

 • Skördar och förädlar i massor!
 • Sår nytt inför hösten

Nu skördar jag som aldrig förr! Tomater och gurkor har jag i överflöd och det blir många kilo grönsaker jag kan plocka in. Jag hittar nya recept på hur jag kan förädla och ta vara på all skörd och gör många liter tomatsoppa som jag fryser in. Kommer smaka så gott en kall vinterdag.

Nu bredsår jag även stora odlingstråg med sallad, persilja och dill. Nu är växthuset den perfekta platsen för dem, när vädret utanför börjar svikta.

September

 • Skördar, tillagar, njuter!

Skördandet fortsätter och jag ser till att avnjuta de sista sommarkvällarna i växthuset. Det blir både kräftskiva och en skördefest där vi alla i familjen hjälps åt att skörda grönsakerna som vi sedan grillar och tillagar. Att sitta i växthuset och möta de mörkare kvällarna är magiskt!

Tomatsoppa

Oktober

 • Städar av växthuset
 • Tömmer växthuset
 • Sår en sista omgång av bladgrönt

Den sista gurkan och tomaten för säsongen skördas och jag börjar nu sakta tömma växthuset på alla de ettåriga grönsaksplantorna. Jag städar också av växthuset, precis som i våras för att bli av med smuts och oinbjudna gäster som byggt bo under säsongen.

Jag sår en ny omgång med bladgrönt av sallad, persilja, dill och asiatisk kål. Förhoppningsvis kan jag skörda av dessa långt fram i december om vädret tillåter!

November

 • Nu har växthuset blivit pysselverkstad!

Nu har alla medlehavsväxter fått flytta in på vinterförvaringen och kvar är lite rosmarin och några olivträd som tål södra Sveriges milda vintrar. Nu förvandlas mitt växthus i stället till en kransverkstad. Från början på november och ända fram till jul är det här ni hittar mig! Jag gör kransar, juldekorationer och annat fint jag vill pynta mitt hem och trädgård med. Ett perfekt rum där jag kan skapa fritt. Ofta har jag på ett litet värmeelement som gör att jag inte fryser för mycket, men jag gillar hur växthuset byter skepnad!

December

 • Skördar bladgrönt
 • Pysselverkstad fortsätter!

Nu skördar jag det sista av mina odlingstråg med sallad, asiatisk kål och persilja. Mitt i allt julstök är det härligt att kunna gå ut och skörda något färsk och egenodlat. Jag njuter i min pysselverkstad och inser att det inte är så långt kvar till en ny odlingssäsong!

Kransbindning med lärk och gran

Ett växthus kan ge glädje långt mycket mer än några få månader om året. Det kan, precis som hemma hos mig, vara en plats du vill vara på året om. Vissa månader är det fokus på växter och odling medan andra månader är det min kreativitet och jag själv som spirar här inne. Precis som vi människor förändras och anpassar oss efter förutsättningarna under året kan även ditt växthus göra det!

Lycka till med ditt växthus!

Kram Hanna
Instagram: @hannaschagerlov