Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Vinterträdgård – ett vinterbonat uterum

Vinterträdgården är ett härligt extra rum för umgänge, fest eller avslappning året runt. En vinterträdgård är, enligt vår definition, ett vinterisolerat och delvis uppvärmt uterum. Det förlänger säsongen och du kan vara ute fast inne.

Det kan värmas upp till inomhustemperatur sporadiskt även de kallaste vintermånaderna. För att uterummet ska behålla värmen vid uppvärmning så behöver glaspartier och tak ha en högre isolergrad än för ett uterum som bara används under sommarmånaderna. 

 

Vinterträdgårdens delar

Stomme
Du kan välja en stomme av limträ eller av aluminium till ditt uterum. Limträstommen är inte tilläggsisolerad. Våra isolerade aluminiumstommar har brutna köldbryggor.

Väggar/Glaspartier med vinterisolerade glas
Stora glasytor släpper in maximalt med ljus i uterummet. Skjutdörrar gör det smidigt att öppna och stänga mellan uterum och trädgård. Det kan vara bra att komplettera med en panelvägg på någon sida. För insynsskydd eller för att ställa soffan mot till exempel!

Vinterträdgård i ett vackert vinterlandskap med snö.

Taket
Tak på ett uterum eller vinterträdgård kan vara antingen som ett som också släpper igenom ljus som till exempel kanalplast eller ett helt genomskinligt glastak. Riktigt bra isolering i vinterträdgården får du med ett isolerat täckt tak - se till exempel våra plåttak.

Ventilation
En bra ventilation är viktigt i uterummet bland annat för att undvika imma och kondens. Läs mer om ventilation i uterummet här.

Öppning mot huset
Att öppna upp mellan uterummet och huset är ett smart val. För öppningen bör du välja vinterisolerade fasadpartier med lågt u-värde. Dock har ett isolerat uterum även fördelen att det även skyddar mot solens instrålning och gör det behagligare på sommaren. Willab Gardens olika uterumsmodeller går att få anpassade till olika säsonger där Vinterträdgård och Vinterträdgård Plus är våra bäst isolerade alternativ.

Ventilation
En bra ventilation är viktigt i uterummet bland annat för att undvika imma och kondens. 

 

Övervintring av växter i vinterträdgården | Orangeri

Vinterträdgården kan också, som namnet antyder, användas för att övervintra medelhavsväxter som olivträd, citrusträd och andra frostkänsliga växter. Dessa växter tycker om att ha svalt och ljust under vintervilan men tål inte minusgrader. 

Om du ser framför dig ett grönskande rum att odla i och fylla med växter och blommor är det nog ett  orangeri-liknande växthus du drömmer om. Orangeri, i dess ursprungliga betydelse, är egentligen varken en vinterträdgård eller ett växthus som vi definierar det idag, utan snarare en blandning av båda.

Läs mer här om Orangeri och se våra växthus i orangeri-stil.  

Fikonträd i vinterträdgård - orangeri