Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Fristående uterum i modern stil

Familjen Gränsbo bor i Höllviken i ett relativt nybyggt hus i New Englandstil som smälter in fint på en liten naturtomt med tallar och ljung. Deras nybyggda fristående uterum med sadeltak utan takutsprång är modernt och stilfullt.

Vi tittade på många olika alternativ och funderade vad som är plus respektive minus för de olika alternativen. När vi började prata om att bygga uterum så tänkte vi att det skulle byggas ihop med vårt hus. Vi insåg att det skulle innebära att vårt sovrum skulle bli mörkare och vårt sovrumsfönster skulle bli inbyggt, vilket hade gjort det väldigt varmt. Vår andra tanke var att vi ville bygga ett växthus men eftersom vi mest ville ha huset till ett ställe att umgås i och inte nödvändigtvis för att odla, föll valet till slut på ett fristående isolerat uterum, som kan användas stor del av året. Ett fristående uterum är lätt att placera på tomten och att som i vårt fall sätta det i vinkel mot huset, föll sig väldigt naturligt.

- En helg åkte vi upp till Willab Gardens showroom i Båstad, tyvärr fanns inte just den önskade modellen uppsatt men vi fick ändå en bra uppfattning kring kvaliteten på dörrarna, och hur taket ser ut osv. Vi träffade Andreas Jönsson en av uterumssäljarna i butiken, som visade oss designvalen.

- Sadeltaket utan takutsprång är ett rent estetiskt val, det ger ett lite modernare uttryck än sadeltak med takutsprång, säger Andreas.

Vår tanke var att ha vårt uterum isolerat för att passa vårsommar-höst och Andreas rekommenderade oss då att uppgradera till Vår-Höst Plus för att få bättre lås till uterummet och ett 32 mm isolerat kanalplasttak som håller både värme och kyla utanför, på ett effektivt sätt. Vilket vi är nöjda med idag, säger Katrin.

- Det finns så många saker som vi tycker är bra med vårt tillskott. Dels blir det en naturlig inramning av vår uteplats och på något konstigt sätt upplevs vårt hus större med uterummet på tomten. Vår uteplats är dessutom mer skyddad från vind nu än tidigare. Uterummet har definitivt förlängt sommaren för oss, då vi har haft flera middagar under sensommaren och hösten. Vi har även satt in en gasolkamin som gör att vi kan utnyttja rummet längre. Den höjer också mysfaktorn på kvällarna, säger Katrin.