Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Dags att flytta ut!

Nu känner man hur ljuset börjar komma tillbaks, trädgården börjar vakna till liv, och så även längtan över att få sitta ute! Dags att flytta ut i uterummet - här delar Hanna med sig av några bra tips.

Inspirationsartikel: Dags att flytta ut!

Oavsett om det är så att du ska flytta ut igen för året i uterummet, växthuset, på balkongen eller på trädäcket så vill man säkerligen inreda denna miljö på något vis. Ibland har man en grund att jobba utefter, ibland börjar man om från noll. Oavsett så brukar det alltid behövas möbler i någon form och så brukar en och annan textil smyga sin in också i dessa utrymmen och det tänkte jag att vi skulle fördjupa oss lite i.

Möbler för din utemiljö

Jag får ofta frågan både i butiken och på bloggen om vilka möbler man ska ha i sitt uterum eller växthus.

Växthus: I ditt växthus ska du alltid placera möbler som är anpassade för utemiljö, detta för att det är en oerhört fuktig miljö både på sommaren och vintern, och för att det är just ett växthus, oavsett om du använder det enbart till att umgås i. Så välj utemöbler så behöver du inte vara orolig över att möblerna blir förstörda. Stoppade inomhusmöbler är ett stort nej här!

Uterum: I uterummen kan man lite friare tyglar när det gäller val av möbler, men allt beror på hur isolerat ditt uterum är, om du har det uppvärmt på vintern etc. Ett uterum som inte är vinterisolerat utan är tänkt att användas under vårhöst, gäller in princip samma ”regler” som för växthus. Använd dig av möbler gjorda för utomhusklimat, som tål fukt och väta. Då riskerar du inte att bli besviken om någon möbel blir förstörd av fuktigt klimat. Har du ett vinterisolerat uterum så kan du i välja mer fritt, men tänk fortfarande på att det är ett uterum du har och ingen utbyggnad av huset. Låt de äkta mattorna stanna inne i huset!

Uterumsartikel: Dags att flytta ut!

Textil för din utemiljö

Jag gillar att plocka ut textilier även ute, men kan det inte bli förstört? Jo det kan det, därför väljer jag med omsorg!

Mattor t.ex. finns det just nu massvis att välja av som är anpassade för att kunna användas i utemiljö. Man kan också titta på mattor i speciella material, som plast, jute eller sisal, de är oftast lite tåligare mot fukt och väta. Men kuddar då? Och övriga textilier? Det börjar dyka upp väldigt mycket kuddar som är gjorda för utomhusbruk. Dessa är oftast gjorda av polyester eller akryl och behandlade med impregnering. Dessa typer av kuddar brukar jag välja om jag inreder en miljö som utsätts helt för väder och vind, då dessa klarar sig fint i en soffa med ett överdrag över när det inte används. I uterum och växthus brukar jag använda vanliga kuddar, men väljer oftast en lite lägre prisnivå på dessa. Det faktiskt oftast så att solen bleker kuddarna. Jag räknar att kuddarna håller ca 2-3 säsonger, så en idé kan vara att kolla efter uv-beständiga tyger! Kom ihåg plocka in kuddarna när hösten kommer!

Belysning för din utemiljö

När du vill belysa ditt uterum eller ditt växthus så var säker på att du köper rätt sorts armaturer. Alla lampor du har i oisolerade uterum eller växthus bör minst vara IP44-klassade. Nu sjönk utbudet – men nej då, det har hänt mycket på senare år. I år lanserar vi på Willab Garden en LED-belysning till våra uterumsstommar som anpassad för klimatet i ett uterum, och i våra butiker har vi sedan länge även haft supersnygga lampskärmar från PR Home som tål fukt och väta. Nya modeller kommer i vår!

Har du en terrass eller ett trädäck kan du använda solcellslampor. Välj lite bättre kvalitet för att få mer lys och att de lyser längre. Vi har i vårt sortiment jättefina och kvalitativa solcellslampor, som finns både som bordsmodell eller att placera på golvet. Känslan att kunna inreda en härlig utemiljö utan att för den delen ha tillgång till el eller dyra installationer har inte varit större tycker jag.