Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Tietoa liimapuurungoista

Willab Garden valmistaa lasiterassirungot ruotsalaisesta, luokitellusta laatuliimapuusta. Liimapuu mahdollistaa sirommat rakenteet, koska se on kestävämpää kuin tavallinen rakennuspuu.

Määrämittaan kaapattu ja pohjamaalattu liimapuurunko Willab Gardenin asiakkaan luona

Yksittäisen rakennesahatavarakappaleen lujuuden määrää heikoin poikkileikkaus – tavallisesti kohta, jossa on esimerkiksi sormijatkos tai suuri oksa. Mutta liimapuupalkit, -parrut ja -tolpat ovat vankempia ja vahvempia kuin samansuuruiset yksittäiset sahatavarakappaleet.

Mitä liimapuu on?

Liimapuu on useista puisista lamelleista yhteenliimaamalla valmistettu elementti. Lamellien syyt ovat yhdensuuntaisia elementin pituuden kanssa. Lamellin paksuus tavallisessa suorassa elementissä on Ruotsissa 45 mm. Koska liimapuu on rakennusmateriaali, elementtejä valmistetaan eri lujuusluokkiin.
Valmistusstandardi Ruotsin markkinoita varten on lujuusluokka CE L40. Koska liimapuu on luonnonmateriaali, siinä voi esiintyä tiettyjä esteettisiä poikkeamia. Pieniä pihkaonkaloita, pieniä oksanreikiä, pieniä lohkeamia ja pieniä liimatahroja saa esiintyä, mutta rajoitetussa laajuudessa. Nämä poikkeamat on helppo käsitellä pakkelilla. Maalatuille rungoillemme suosittelemme Dana Limin kevyttä täyteainetta 628 ja käsittelemättömille rungoillemme suosittelemme tuotetta AkzoNobel Plastiskt trä/Natur 4440. Tuotteita voidaan käyttää myös peittämään ruuvikiinnityksiä. Jos liimapuu kastuu, sen täytyy antaa kuivua hitaasti halkeamien ehkäisemiseksi. Halkeamia voi silti muodostua liimapuun kuivuessa rakennuksen ensimmäisen vuoden aikana, mikä on normaalia. Willab Garden valmistaa lasiterassirungot ruotsalaisesta, luokitellusta laatuliimapuusta. Liimapuu mahdollistaa sirommat rakenteet, koska se on kestävämpää kuin tavallinen rakennuspuu.

Svenskt limträ.

Liimapuurungot vakiomalleissa, jotka ovat räätälöitävissä

Willab Gardenin liimapuurunkoja voi tilata eri mittaisiksi katkaistuina sekä pohjamaalattuina.

  • Katkaisematon
  • Määrämittaan katkaistu
  • Osittain katkaistu

Liimapuurungot toimitetaan täydellisinä sisältäen helat ja ruuvit itse rungon asentamista varten. Lattiaan ja julkisivuun kiinnittämiseen/liittämiseen tarvittavat ruuvit ja helat eivät sisälly toimitukseen. Kaikkiin rakennussarjoihin sisältyy asennusohje.

Katkaisematon runko

Vaihtoehto sille, jonka täytyy mukauttaa rungon mittoja. Liimapuupalkit ja -tolpat toimitetaan hieman pidempinä kuin on tarpeen, mikä helpottaa työtä, jos runkoa on tarvetta mukauttaa. Katkaisematon runko vaatii enemmän sahaustyötä ja aikaa rakennuspaikalla. Jos haluat palkkeihin ylimääräistä pituutta, kerro siitä myyjälle tarjouspyynnön tai tilauksen yhteydessä.

Määrämittaan katkaistu runko

Määrämittaan katkaistu runko on ehdottomasti yksinkertaisin vaihtoehto. Säästät aikaa, sillä runko toimitetaan käytännössä asennusvalmiina. Kaikki liimapuupalkit toimitetaan määrämittaan katkaistuina ja tolpissa on lovet, jotta kokoaminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Sinun tarvitsee sovittaa itse vain joitakin listoja, runkopuita ja mahdollisesti paneeleja. Sen ansiosta säästyt suurelta sahaustyöltä, säästät aikaa ja saat hienon leikkauksen kaikkiin sahattuihin pintoihin. Jos teetät rakennustyön ammattilaisella, määrämittaan katkaistun rungon lisäkustannukset säästetään nopeasti. Ammattilaisen aika ei kulu mittaamiseen ja sahaamiseen, vaan rungon asentaminen voi alkaa heti.

Osittain katkaistu runko

Monet liimapuurungoistamme ovat saatavilla osittain katkaistuina, mikä tarkoittaa, että tietyt yksityiskohdat jätetään katkaisematta. Tämä voi olla käytännöllistä silloin, kun tietyt yksityiskohdat on sovitettava paikan päällä. Katkaisemattomien liimapuun osien lisäksi sinun tarvitsee sovittaa itse vain joitakin listoja, runkopuita ja mahdollisesti paneeleja.

Pohjamaalattu runko

Valitsemalla Willab Gardenilta pohjamaalatun rungon säästät työstämisaikaa verrattuna siihen, että tekisit maalauksen itse rakennuspaikalla. Pohjamaalaus on saatavilla kaikkiin liimapuurunkoihimme (paneeliseinien runkopuita, paneelilautojen takapuolia ja tuuletusluukkuja ei pohjamaalata). Viime kädessä tasainen pohjamaalaus (Ultra pro 30 Tikkurila) sekä perustusta vasten olevien tolppien päiden öljyäminen (Tikkurila priming oil) takaa paremman lopputuloksen. Suosittelemme tekemään pintamaalauksen 6 kuukauden sisällä toimituksen vastaanottamisesta.

Grundmålat limträ.

Lumivyöhykkeet

Ilmoitamme kokonaisten lasiterassiemme yhteydessä, minkä lumivyöhykkeen lasiterassi enintään kestää. Jos haluat rakentaa vakiolasiterasseistamme poikkeavan lasiterassin, ota yhteyttä myyjäämme, niin autamme rungon mitoituksen kanssa (koskee ostettaessa kokonainen runko). Tärkeitä parametreja, jotka määräävät lasiterassin mitoituksen, ovat muun muassa lasiterassin syvyys ja suurin aukkoleveys.

Lue lisää

Liimapuun hyvät puolet

  • Vahvuus – liimapuu on yksi vahvimmista rakennusmateriaaleista suhteessa painoon
  • Kauneus – liimapuu on tunnelmaa luova elementti, jota arkkitehdit suosivat
  • Muodon vakaus – liimapuu ei vääntyile eikä taivu
  • Helppo työstää – liimapuuta voi työstää sekä yksinkertaisilla käsityövälineillä että koneellisesti
  • Liimapuuta voi pintakäsitellä samalla tavalla kuin tavallista puuta

Lähde: Ruotsin liimapuuyhdistyksen liimapuuopas (Limträguide, Svensk Limträ).

Käytämme vain FSC-sertifioitua liimapuuta

FSC, Forest Stewardship Council on kansainvälinen, riippumaton ja aatteellinen järjestö, joka myöntää sertifikaatteja metsätalouden tuotteille ja palveluille, jotka täyttävät tietyt sosiaaliset, ekologiset ja taloudelliset vaatimukset. Puun kulku metsästä kuluttajalle edellyttää, että puuta jalostavalla yrityksellä on niin sanottu jäljitettävyyssertifikaatti (CoC). Kaikenlainen FSC-tuotteiden käsittely on dokumentoitava, ja riippumaton sertifiointiyritys tarkastaa yrityksen joka vuosi. Merkinnän ansiosta kaikki ostajista ja jalostusyrityksistä aina kuluttajiin asti voivat valita metsätaloustuotteita, jotka ovat peräisin vastuullisesti viljellyistä metsistä.