Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Kaunis ulkoterassi

Se, että rakastan puutarhaa ja ulkoilmaelämää, ei ole varmasti jäänyt huomaamatta teiltä, jotka seuraatte minua blogissa ja Instagramissa. Mutta vaikka kulutan mielelläni useita tunteja kasvimaalla kitkemässä rikkaruohoja, viljelemässä ja korjaamassa satoa, vietän välillä hyvin joutilasta aikaa puutarhassa. Muutaman tunnin työ vaatii kupin tai pari kahvia kauniissa istumapaikassa. Näin on mahdollista katsella työnsä jälkeä ja nauttia siitä tai pohtia jotakin, mikä ei ehkä onnistunut ihan niin hyvin!

Patio bloggaajamme Hannan kotona.
Patio, jossa on monia vihreitä kasveja aurinkoisena kesäpäivänä.

Siksi minulla on puutarhassani monia ulkoterasseja tai muita istuinpaikkoja, joista jotkut ovat suurempia ja jotkut pienempiä. Jotkut ulkotilat ja istumapaikat löytyvät puutarhasta aivan luonnollisesti. Ne sijaitsevat tietenkin useimmiten lähellä taloa aurinkoisessa paikassa, jossa voi nauttia ihanasta kesäillasta. Mutta kuinka toimitaan silloin, jos haluaa luoda uuden ulkoterassin ja toteuttaa sen hyvin ja harkitusti? Tässä joitakin vinkkejä! Ota huomioon lattia, seinät ja katto! Aivan kuten tehtäessä remonttia sisällä, nämä kolme asiaa ovat erittäin tärkeitä viihtyisän ulkotilan luomisessa.

Valittavissa on useita lattiatyyppejä

Lattia on yleensä kaikista helpoin. Useimmiten siihen valitaan jonkinlainen terassilauta tai kivi. Saatavilla on paljon vaihtoehtoja aina perinteisistä kyllästetyistä terassilaudoista helppohoitoisempiin WPC-lattioihin ja klassisiin betonikiviin.Vaihtoehtoja, kuten makujakin, on rajattomasti, joten valitse se, mikä sopii itsellesi parhaiten!

Willab Gardenin lasikaiteella ja komposiittiterassilla varustettu patio.
 Patio lasikaiteella ja komposiittiterassilla

Rajaa ulkotila seinillä

Seinien kanssa on yleensä hieman vaikeampaa. Ulkoterassille tarvitaan seinät huoneen tunnun ja näkösuojan luomiseksi. Erittäin tärkeät ne ovat silloin, jos rakennat ulkoterassin avoimelle paikalle. Seinien korkeus voi vaihdella, eikä niiden tarvitse olla erityisen korkeita, mutta niillä on suuri vaikutus kokonaisuuteen. Jos haluaa niin ”huomaamattoman” seinän kuin mahdollista, on lasikaide hyvä vaihtoehto. Se luo huoneen tuntua peittämättä näkymää!

Luovat ratkaisut katoksi pään päälle

Ulkoterassin katon ei aina tarvitse olla tehty suojaksi virkistävältä kesäsateelta vaan se voi muodostua varjostavasta puusta, aurinkovarjosta tai pergolan päälle kasvavista köynnöskasveista. Katto on hyvin tärkeä! Jos olet pohtinut kunnolla näitä kolmea peruskiveä suunnitellessasi ulkoterassiasi, suurta tai pientä, sinulla on hyvät edellytykset luoda ihana viihtymispaikka moniksi vuosiksi eteenpäin! Mene siis nyt ulos puutarhaan ja etsi paikka uudelle terassille
– tai pohdi, onko nykyisessä terassissasi hyvä lattia, seinät ja katto!

Hannan rakentama puinen pergola - Blogi Hannan sisustus
 Mustaksi maalattu puinen pergola puutarha patiolla.
Willab Gardenin patio alumiinipergolalla.
 Willab Gardenin patio alumiinipergolalla.

Hannan vinkit kauniin terassin kehystämiseksi:

  1. Pensasaita
  2. Lasikaide
  3. Aita
  4. Kukkapenki, jossa kasvaa hieman korkeampaa kasvillisuutta
  5. Suuremmat ruukut