Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Kasvihuoneen lattia

Mitä minun tulisi laittaa kasvihuoneen lattiaan: tähän kysymykseen on oikeastaan yhtä monta vastausta kuin kasvihuoneita. Kasvihuoneisiin on saatavana valtavasti erilaisia lattioita – tiili, kivilaatta tai luonnonkivi muutama mainitaksemme!

Asiakkaan kuva: Tiilet asetettu kalanruotokuvioon
Kasvihuoneen lattia kalanrutotokuviolla punainen tiili

Kasvihuoneen rakentamisen yhteydessä herää usein kysymys, mikä on paras lattia kasvihuoneeseen. Se riippuu osittain mieltymyksestäsi ja osittain käyttötarkoituksesta! Kasvihuoneen lattian on täytettävä useita vaatimuksia. Sen on oltava kaunis, sen täytyy sopia kasvihuoneen ja puutarhan tyyliin ja sen pitää lisäksi olla käytännöllinen ja helppohoitoinen. Tästä löydät parhaat vinkkimme erilaisista kasvihuonelattioista!

Valitse pakkasenkestävä lattia kasvihuoneeseen

Tärkeintä on, että lattia kestää pakkasta, käytä siksi ulkokäyttöön tarkoitettua päällystettä. Yhtä tärkeää on se, että lattiapäällyste läpäisee kosteutta. Veden, huurun ja kondenssiveden on päästävä johonkin, muuten voi syntyä pakkashalkeamia. Siksi Willab Garden ei suosittele valettua betonilaattaa kasvihuoneen perustukseksi. 

Eri sävyisiä tiiliskiviä
Kasvihuoneen lattiana eri sävyidiä tiiliskiviä

Tiililattia

Tiililattia antaa ihanan rustiikin vaikutelman. Tiilen ainutlaatuisilla sävyeroilla ja erilaisilla ladontakuvioilla luot ainutlaatuisen ja kauniin lattian. Voit saumata sen eri väreillä hakemastasi tyylistä riippuen. Voit myös latoa tiililattian ilman saumoja, jos tavoittelet pelkistetympää ilmettä. Tiililattia on kestävä ja helppohoitoinen, helppo lakaista ja kestää hyvin vettä. Tässä näet mitä Rebecca teki, kun hän valitse tiilen kasvihuoneensa lattiamateriaaliksi

Kivilattia kasvihuoneessa
Laatta lattia kasvihuoneessa

Betonilaatat – kestävä ja edullinen

Monet valitsevat kasvihuoneen lattiaan betonilaatat. Niistä syntyy vahva ja kestävä lattia, joka kestää kaiken. Luovalla ladonnalla saat aikaan erilaisia tyylejä. Miten olisi hieno kuvio porrastetuilla saumoilla tai kaunis kalanruotokuvio? Betonilaattoja on saatavana eri värisinä ja muotoisina, joten yhdistelymahdollisuudet ovat rajattomat!!

Luonnonkivi – kestävä ja kaunis lattia kasvihuoneeseen

On olemassa monia hienoja luonnonkivityyppejä, jotka sopivat hyvin kasvihuoneeseen. Graniitti, liuske ja kalkkikivi ovat hyviä esimerkkejä luonnonkivistä. Kiven luonnolliset juonteet ja pinta luovat elävän lattian, joka vanhenee kauniisti. Vain mielikuvitus on rajana, jos haluat käyttää luonnonkiveä kasvihuoneessa. Valitse mieluusti karkeapintainen kivi, jotta lattia ei ole liukas, kun sille tiivistyy tai roiskuu vettä.

 

Puulattia kasvihuoneessa
Puulattia kasvihuoneessa

Puulattia kasvihuoneessa

Kasvihuoneen lattian voi tietenkin tehdä myös lankuista tai puuralleista. Se on edullinen ja helppo ratkaisu erityisesti pieneen viljelykasvihuoneeseen. Kasvihuone on kuitenkin kostea ympäristö eikä se siten ole optimaalinen puulle. Älä käytä kasvihuoneessa kyllästettyä puuta, koska se sisältää myrkkyjä, joita et halua viljelmiesi lähelle. Yksi vaihtoehto on puun tervaaminen suojaksi lahoamiselta. On olemassa puulajeja, jotka ovat luonnostaan lahosuojattuja – esimerkiksi tiikki. Muista myös, että puu voi olla kosteana liukas. 

 Sora kasvihuoneen lattiana

Sora / sepeli – halpa ja viljelyyn sopiva lattiamateriaali kasvihuoneeseen

Sora-/sepelilattia tai keskellä kulkeva sorakäytävä sopivat kaiketi parhaiten viljelykasvihuoneeseen. Vesi imeytyy nopeasti. Lisäksi se on erittäin edullinen vaihtoehto. Se ei kuitenkaan ole yhtä kätevä, jos aiot kalustaa kasvihuoneen ja sitä on hankalampi lakaista puhtaaksi. Saat siitä käytännöllisemmän päällystämällä strategiset kohdat betonilaatoilla.


Katso myös nämä:

Kasvihuoneen sijoittaminen

Kasvihuoneen paras sijoituspaikka puutarhassa riippuu puutarhasta ja sen edellytyksistä. Mutta on olemassa muutamia yleissääntöjä, jotka kannattaa huomioida kun suunnittelet kasvihuoneesi sijaintia

Kasvihuoneen perustus ja pohjatyöt

On monta tapaa rakentaa perustus. Suosittelemme eristämätöntä perustusta, koska se ei ole yhtä kallis kuin eristetty perustus. Jos haluat tilapäisesti lämmittää kasvihuoneen oleskelua varten, se...

Kasvihuoneen käyttö huvimajana

Unelmoitko viihtyisästä lasitalosta puutarhassasi, jossa viettää aikaa? Haluatko käyttää kasvihuonettasi huvimajana? Se sopii oikein hyvin! Muista vain, että sisustuksen tulee sopia kasvihuoneen...