Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Vihdoinkin oman puutarhan aika!

Ruotsin Ängelholmissa asuva Linnea työskentelee maisema-arkkitehtina ja viettää päivänsä auttaen muita toteuttamaan puutarhaunelmiaan. Kuusi vuotta sitten hän suunnitteli ja rakensi miehensä Pierren kanssa unelmiensa talon Ängelholmin ulkopuolelle. Maali ehti tuskin kuivua ennen kuin oli aika siirtyä seuraavaan, ehkä parhaimpaan projektiin: puutarhaan!

Kasvihuone muurilla

Keskellä Linnean vanhempien omistamaa metsää on pieni pala peltoa, josta Linnea on aina pitänyt.
- Eikö sieltä voisi lohkaista pientä tonttia? Kysyin isältäni, ja tuloksena oli yli 3000m2 maata", Linnea nauraa. Se oli itse asiassa vähän liian suuri tontti, mutta samalla tämä on nyt minulle näytön paikka todella luoda siitä jotain.

Entinen pelto, jonka reunalla oli muutama puu ja pitkä, kaunis kiviaita, on nyt Linnean ja Pierren perheen koti. Heidän lisäkseen siellä asuvat Hilma, Astrid ja Hjalmar sekä Siri-koira ja Saga-kissa. Talon runko rakennettiin ystävien ja rakennustyöläisten avulla, mutta loput Linnea ja Pierre tekivät itse. Puutarhan rakentaminen alkoi hedelmäpuiden istuttamisella ja yrityksellä jakaa puutarha osiin tontin suuren koon häivyttämiseksi. Keskeisiä ideoita suunnittelussa olivat suuri terassi, toive kasvihuoneesta ja uima-altaan rakentaminen. Yhteistä kaikille osille oli se, että niiden tuli sijaita keskitettynä, mahdollisimman lähellä taloa.
– Talon läheisyys on minulle tärkeä tekijä, kun aloitan luonnostelun", Linnea sanoo.  Haluan pystyä kulkemaan kahvikuppi kädessäni sisään ja ulos, hakemaan tavaroita ja luomaan yhtenäisen tunnelman. Ja haluan pystyä seuraamaan, missä lapset ovat. Haluan, että voin vain katsoa ulos ja nähdä, missä he leikkivät. Olen nähnyt myös joitakin tontteja, joilla kasvihuone on hieman syrjässä tontilla, ja kokemukseni mukaan se jää silloin hieman vähemmälle käytölle kuin oli tarkoitus.

Kasvihuone Mur Plus 5.
Kasvihuone kaksoisovi saranoilla

Kasvihuoneunelma

Suunnitelmissa olivat myös häät, mutta koronan ottaessa maailman valtaansa pariskunta muutti suunnitelmiaan. Hääpaikan varaaminen oli vaikeaa, ja sen sijaan he päättivät pitää häät kotona. Pariskunta etsi isomman ja tyylikkäämmän tapahtumateltan ja varasi pitopalvelun, ja itse vihkiminen tapahtuisi Tåssjön kirkossa, aivan kauniin Rössjön järven rannalla. Pisteenä i:n päällä olisi kasvihuoneunelman toteuttaminen. Valituksi tuli punainen kasvihuone – Maxi Mur Plus 5, jonka koko on ruhtinaalliset 31,5 m2. Suuren laatan valaminen tontille alkoi nopeasti. Linnean unelma oli luoda jotain erilaista ja erottuvaa, mikä teki muurista tärkeän osan projektia. Hänen vanhempiensa tilalla oli vanha kivimuuri, joka oli tehty louhituista kivistä, ja kasvihuoneen muurista oli tarkoitus tulla samantyylinen. Pierre rakensi ensin 43 cm korkean muurin leca-harkoista ja alkoi sitten kiinnittää louhittuja kiviä suurilla nauloilla harkkoihin.

Kasvihuone muurilla.

Tehdäkseen rappauspinnan kivien ympärille he kiinnittivät kanaverkkoa ja eräänlaista itsetehtyä rautalankavahvistusta ristiin rastiin suurten kivien ympärille. Kaikki tämä tehtiin, jotta harmaa rappaus tarttuisi kivien ympärille ja pysyisi siinä.
– Se oli rehellisesti sanottuna melkein liian suuri urakka meille", Linnea muistelee. Pierre jatkoi työtä joka ilta ennen häitä, ja siihen meni paljon enemmän aikaa kuin olisimme osanneet kuvitella. Ajatuksena oli jatkaa samaa ulkoasua sisäpuolella, mutta kokemuksen myötä huomasimme, että sileä rapattu reuna riittää.
Jääräpäisyys voitti, ja muuri valmistui ajoissa häihin mennessä. Juhlien ajaksi kasvihuoneesta tuli seurusteluhuone, jossa vieraat viipyivät keskustelemassa, ja rauhallinen tila, jossa he saattoivat kirjoittaa pieniä tervehdyksiä morsiusparin vieraskirjaan.
– Kasvihuoneen koko on meille todella täydellinen, Linnea sanoo. Olemme koko ajan sanoneet, että haluamme saada pitkän pöydän kunnon ruokailupaikaksi. Ja oli myös tärkeää, että saimme alueen kasvien kasvatukseen sekä viihtyisän alueen nojatuoleineen. Kasvihuoneessa hedelmien kasvattamisesta on tullut uusi intohimo, ja persikka, nektariini ja aprikoosi ovat jo tuottaneet suuren määrän hedelmiä. Viiniköynnös on juuri istutettu, ja sen tulevaisuudennäkymät näyttävät hyviltä, vaikka sen kasvu viekin aikaa. Kasvatusalueella on kasvatusalusta, jossa tomaatit ja kurkut elävät sulassa sovussa ja kilpailevat tilasta seinää vasten ja ylös kattoon asti. Suuri määrä auringon kypsyttämiä tomaatteja ja vastakorjattuja kurkkuja on osa kasvihuoneunelmaa. Ne viihtyvät erinomaisesti kasvihuoneessa, koska siellä ne ovat tuulensuojassa ja eristetty katto suojaa niitä auringon kuumimmalta säteilyltä. Sijoitimme kasvatusalueelle myös kylvöalustan, jonka ansiosta esimerkiksi salaatin ja yrttien kasvattamisen voi aloittaa jo varhain keväällä. Kylvöä voi jatkaa pitkälle syksyyn, sillä on olemassa monia kestäviä siemenlajikkeita.

Kasvihuone muurilla.

Puutarha käytössä ympäri vuoden 

Puutarhan eri alueet ovat jatkuvasti käynnissä oleva projekti, ja muoto jatkaa kehittymistään.
– Viime aikoina olen jakanut puutarhaa "huoneiksi" pyökki- ja valkopyökkiaidoilla sijainnista riippuen. Ajatukseni on ollut, että uima-altaan ympärillä olisi valkopyökkiä, jotta keväällä altaaseen ei joutuisi lehtiä. Kun se pudottaa syksyllä ihanat lehtensä, haravoin ne pois ennen talven tuloa.
- Tavoitteeni on, että puutarhaa käytetään ympäri vuoden. Toki kesä on maaginen uima-altaineen ja kukkineen, mutta kuinka ihana onkaan talvi käsitöineen, kransseineen ja kuusenoksineen?

Laitamme aina adventtina kuusen kasvihuoneeseen, ja lapset saavat koristella sen mielensä mukaan. On ihana istua kasvihuoneessa syömässä mukavan lämmintä keittoa upeina, koleina päivinä. Kun vain menee ulos, piristyy ja saa uutta voimaa luonnosta. Jos sää on huono, voi silti olla ulkona ja askarrella kasvihuoneessa sen suojatessa tuulelta ja sateelta. Me todella rakastamme olla täällä. Kävely Linnean ja Pierren puutarhassa tai heidän seuraamisensa Instagramissa on ihanaa mihin vuodenaikaan tahansa.

Kasvihuone muurilla.