Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Talveta kasvisi kasvihuoneessa

Monet kasvihuonekasveista – ja tietysti ulkona olevista kasveista – tarvitsee talvehtia. Vaikka osa kasveista sietääkin pikkupakkasta, niin ne eivät kuitenkaan selviä -10 tai -20 asteen pakkasista.

Talveta kasvisi kasvihuoneessa
Kuinka talvetat kasvisi kasvihuoneessa?

Plusasteiden pitäminen kasvihuoneessa on kuin lämmittäisi harakoille. Mikäli sinulla on oikein pieni kasvihuone, voit peittää koko sisäpuolen paksummalla kuplamuovilla, joka eristää. Vähän isommalle kasvihuoneelle on järkevämpää ostaa tai rakentaa oma talvehtimisteltta, jossa on kuplamuovia.

Huolimatta siitä miten teet, suosittelen eristämään alapuolelta. Yksinkertaisin tapa on laittaa solumuovin paloja lattialle. Termostaatilla ohjattava lämpötuuletin tuo sekä lämpöä että ilmanvaihtoa. Termostaatin ansiosta tuuletin menee päälle vain, kun sitä tarvitaan ja talvehtimistelttaan tulee tasainen lämpötila, josta kasvit tykkäävät.

Talvehtimistelttaa voi käyttää myös lasiterassin sisällä, varastossa tai autotallissa. Valaistusta voidaan myös tarvita. Mikään kasvi ei viihdy täysin pimeässä ympäristössä. Mikäli kasvihuone peittyy lumen alle, vie se osittain myös valoa. Mikäli laitat teltan tilaan, jossa ei ole ikkunoita, niin sinun tarvitsee täydentää se kasvivalaistuksella.

Kasvivaloja on useita eri vaihtoehtoja, joista valita, kaikkea loisteputkesta matalaenergialamppuihin tai vähävirtaisia led-valoja – huomioi toki, että se antaa laajan valospektrin ja on niin kutsuttu kasvivalaistus.

Vaikka kasvit menevät lepotilaan talvehtimisen aikana, niin ne tarvitsevat kuitenkin myös vähän vettä. Useimmissa tapauksissa parasta on suihkuttaa tai sprayata koko kasvi ja välttää kastelemasta suoraan multaan.

Jotkut kasvit saattavat myös tarvita hieman ravintoa talvikuukausien aikana. Se mikä on parasta eri kasveille, löydät esimerkiksi eri puutarhafoorumeista netissä.

5 talvehtimisvinkkejä!

  1. Rajaa tila, jonka aiot lämmittää käyttämällä esim. talvehtimishuonetta, tai peitä osa kasvihuoneesta kuplamuoviin, jotta lämmitettävä tila ei olisi liian suuri.
  2. Laita lämpötuuletin kasvihuoneeseen ja anna tuulettimen olla päällä koko ajan, jotta ilma kiertää. Pidäthän huolta, että lämpötuulettimessa on sisäänrakennettu termostaatti, joka sammuttaa ja käynnistää tuulettimen, jotta tilassa pysyy toivottu lämpötila. Jos sinulla ei ole lämpötuuletinta, joka kierrättää ilmaa tilassa, saattavat kasvit homehtua helposti sekä sairauksia kehittyy ja leviää.
  3. Laita styroksia talvehtimishuoneen lattialle tai siihen tilaan, jonka olet peittänyt kuplamuovilla, niin saat eristettyä maasta tulevan kylmyyden.
  4. Välimerenkasvit, kuten sitrushedelmät, oliivi, mallas ja rosmariini voivat parhaiten talvehtiessa valoisassa paikassa, 3-10 asteen lämpötilassa. Kastele varovasti, etteivät kasvit pääse kuivumaan. "Yksi hyvä sääntö on, että mitä korkeampi lämpötila on siellä missä kasvit ovat, sitä enemmän valoa ja vettä tarvitaan."
  5. Ole varovainen ottaessasi kasvit esiin aikaisin kevätaurinkoon. Mikäli lämpötila on riittävä siirtääkseen kasvit ulos, niin pidäthän huolta, että asetat ne varjoisaan paikkaan tai suojaat ne kuitukankaalla ennen kuin ne ovat tottuneet aurinkoon. Muuten saatat polttaa kasvisi helposti.

Eristys ja lämmitys

Kasvihuonekauden pidentämiseen tarvitaan eristystä tai lämmitystä, kun ilmat alkavat viiletä. Meillä on erilaisia lämpötuulettimia, eristysmuovia, talvehtimishuoneita ja ruukkusuojia.

Katso lisää täältä: Eristys ja lämmitys

Perinteiset kasvihuoneet
Rebecca Strömblad


Kasvihuone inspiraatiota

Lue inspiroivia artikkeleita kasvihuoneista ja viljelystä, kuuntele puutarha podcasteja ja paljon muuta!


Kasvihuoneen valinta

Olemme keränneet tänne paljon hyviä vinkkejä ja ajatuksia sinulle, joka aiot ostaa kasvihuoneen!