Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Purkutyömaasta DIY-idylliksi

Mille ja hänen perheensä valitsivat valmiiksi remontoidun kodin sijaan purkukohteen, jota kukaan ei halunnut. Haave charmikkaan vinoista nurkista, tilavammista tiloista lapsille ja paikasta, jossa luovuus voisi kukoistaa, sai heidät ihastumaan seudun halvimpaan kiinteistöön. Astuessamme sisään ymmärrämme miksi.

Perhe kasvatusalustojen keskellä mustan Green Room Elegant -kasvihuoneensa ulkopuolella

Täällä on vahva ”tee-se-itse”-henki

Juuri Jyllannin Vejlen ulkopuolella, teollisuusalueen ja moottoritien välissä, eräs hiekkatie päättyy idylliin. Vanhanaikaista, kolmiosaista maalaistaloa ympäröi suuri pyökkimetsä ja etualalla silmä lepää oikeassa satupuutarhassa. Yksi piharakennus on koristeltu suurilla, moderneilla teollisuusikkunoilla, jotka johtavat tilavalle terassille, ja vieressä seisoo huvilaa muistuttava kanala. Kivettyä pihaa pitkin pieni valkoinen koira kävelee puutarhaa kohti, josta yksi osa on jätetty villiksi ja romanttiseksi, niittyalueineen ja pienen lammen kera, taustana metsä ja toinen osa on kivetty erilaisin oleskelutiloin ja huonein. Nykyaikainen pergola kurkistaa esiin useiden valtavien rapattujen betonikukkapenkkien takaa, ja kruununa keskellä komeilee valtava, Green Room Elegant 24 m2 kasvihuone.

– Eikö olekin ihanaa? Rakensin lähes koko kasvihuoneen itse, joten säästimme paljon rahaa, sanoo Mille.

Hänen miehensä ja isä auttoivat häntä asettamaan yläosan raskaat alumiinipalkit paikoilleen, ja loput hän teki itse. On selvää, että talon projekteissa on vahva ”tee-se-itse”-henki, ja Mille on se, joka pitää ohjat käsissään.

Perhe kerääntyi kasvien kasvatusta ja seurustelua varten mustaan muurikasvihuoneeseen.

Paljon on tapahtunut lyhyessä ajassa

Kolme vuotta on kulunut siitä, kun perhe osti lähes tuhoon tuomitun maalaistalon läheltä Vejleä, ja tänä aikana on tapahtunut paljon. Asuinrakennukset on vahvistettu, remontoitu ja saaneet uudet julkisivut. Piha on kivetty, terassi on löytänyt paikkansa pienen lammen ääreltä, ja vanha navetta on muutettu juhlatilaksi, jota vuokrataan juhlia varten. Puutarha on edelleen rakenteilla, mutta jo alusta asti oli unelma siitä, että kasvihuone heille tulisi.

– Meillä oli ajatus luoda ylimääräinen olohuone puutarhaan, paikka, jossa voisimme aina nauttia, säästä riippumatta, jatkaa Mille.

Kasvihuone on rakennettu muurin päälle ja sinne mahtuu niin suuri ruokapöytä koko perheelle kuin päivävuode, jolla voi nukkua päiväunet tai kuunnella äänikirjaa. Yhdellä seinällä ja lattialla olevissa ruukuissa vihreät kasvit kukoistavat eri kokoisina, ja iltaisin moderni kattovalaisin ja tunnelmallinen valosarja luovat viihtyisää valoa. Koko paikka huokuu rauhaa ja harmoniaa.

Kasvihuone on musta Green Room Elegant, jonka koko on 23,9 m2 ja jossa on runsaasti tilaa sekä kasveille että seurustelulle.
Ruokapöytä ja sohva mustan Green Room Elegant -kasvihuoneen sisällä.

Unelma omien vihannesten kasvattamisesta

Kasvihuoneen ulkopuolella seisoo kuusi valtavaa betonista viljelyalustaa. Mille palkkasi käsityöläisen opettamaan hänelle, miten ensimmäinen tulisi rakentaa, ja seuraavat viisi hän teki itse. Sillä tavalla hän hoitaa asiat.

– "En usko, että tarvitsee pelätä tarttua sellaiseen tehtävään, mitä ei ole ennen kokeillut. On äärimmäisen tyydyttävää, kun lopulta onnistuu."

Seuraava askel puutarhassa on suuren keittiöpuutarhan luominen. Mille ja hänen miehensä ovat molemmat koulutettuja kotitalousopettajia alun perin, ja on jonkinlainen unelma voida kasvattaa omia vihanneksia ja yrttejä ja ennen kaikkea opettaa kolmea lastaan siitä, mistä ruoka tulee.

Äiti ja tytär vehreyden äärellä kasvatusalustoissa mustan Green Room Elegant -muurikasvihuoneensa ulkopuolella.

Ei koskaan halua olla valmis

Yksi parhaista asioista muutettuaan tähän metsän pieneen keitaaseen on ollut perheen saama vapaus. Lapset voivat juosta vapaasti suurilla alueilla, olla äänekkäitä häiritsemättä naapureita, eikä myöskään tarvitse varoa liikennettä. Lisäksi paikka on kuin luotu luoville projekteille ja unelmille, mikä sopii tälle kekseliäälle perheelle kuin nenä päähän.

– Sanotaan, että jos omistaa maatilan, ei koskaan tule valmiiksi.

Se sopii meille täydellisesti, sillä silloin emme pääse siihen pisteeseen, jossa mietimme: Mitä seuraavaksi? Rakastamme luomista ja uusien projektien keksimistä, ja se on jotain, mitä voimme jatkaa pitkään täällä maatilalla, unelmoi Mille.

Katso lisää Millestä ja hänen projekteistaan instagramissa @familiehaven
Kasvatusalustat mustan Green Room Elegant -kasvihuoneen takapuolella.

Kasvihuoneet muurilla

Kasvihuone muurilla näyttää klassiselta, ja muuri antaa kasvihuoneelle särmikkyyttä. Muurikasvihuoneesta saa helposti luotua viihtyisän. Siitä tulee kodikas – kuin pieni talo puutarhassa.

Muuri auttaa pitämään kasvihuoneen lämpötilan tasaisempana, sillä se varastoi lämpöä päivän aikana. Olemme koonneet alle valikoimassamme olevat muurikasvihuoneet.