Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Kasvihuoneeni vuodesta

Älä luule, että kasvihuonettani käytetään vain kesäkuukausina! Kotonani kasvihuone elää ympäri vuoden – vuodenajasta ja säästä riippumatta. Ainoat muuttujat ovat tietysti lämpötila ja käyttötarkoitus. Tule mukaan kasvihuonevuoteeni!

Green Room Classic

Tammikuu

 • Leikkaan viiniköynnökset
 • Huolehdin siitä, että tulikorissani palaa ulkotuli, ja siivoan joulukoristeet pois.

Helmikuu

 • Kylmäkylvän kesäkukat

Täydellinen aika kylvää kesäkukat, kuten tsinniat, punakosmos, isoleijonankita, aitoporkkana ja jättiverbena. Sitten ne saavat seisoa kasvihuoneessa ja herätä eloon kevään saapuessa.

Maaliskuu

 • Kevätsiivous
 • Siirrän kylmää kestävät kasvit kasvihuoneeseen

Maaliskuun alussa teen aina kasvihuoneen kevätsiivouksen, puhdistan kaikki profiilit saippualla ja vedellä ja pesen sen jälkeen kaikki ikkunat. Se on kasvihuoneen kasvatuskauden lähtölaukaus, ja maaliskuun lopussa osa sisätiloissa kasvattamistani kylmää kestävistä kasveista saa muuttaa ulos. On maagista kohdata kevät ulkona kasvihuoneessa!

Kylmäkylvän kesäkukat

Huhtikuu

 • Istutan uudelleen paljon kasveja, jotka on siirretty talvisäilytyksestä kasvihuoneeseen

Nyt kasvihuoneessa alkaa olla ahdasta! Siitä on tullut todellinen lastenhuone, jossa on tomaattikasveja, esikasvatettuja kesäkukkia, daalioita ja paljon välimerenkasveja! Nyt kasvihuone on täysimmillään, ja kaikki kasvit (ja minäkin!) odottavat viimeisiä pakkasöitä! Nyt multapussit ovat jatkuvasti esillä, sillä nyt uudelleenistutetaan lopullista kasvupaikkaa odotellessa.

Toukokuu

 • Istutan tomaatit, kurkut, chilit, melonit jne.
 • Viiniköynnös herää eloon ja muodostaa kasvihuoneeseen vihreän aurinkosuojan

Ehkä vuoden kiireisin kasvihuonekuukausi! Nyt istutan tomaatin ja kurkun taimet ämpäreihin, viimeiset chilin taimet saavat muuttaa ulos. Nyt suunnittelen rakenteen kasvihuoneeseen kaudeksi, jokaisella kasvilla pitäisi olla oma palstansa ja parhaat olosuhteet. Myös viiniköynnökset ovat heränneet eloon, ja oho, näyttää siltä, että talven leikkaaminen teki tehtävänsä terttujen määrästä päätellen! Tänä vuonna kasvihuoneessa keskitytään suuresti tomaatteihin, kurkkuihin, erilaisiin paprikoihin, chiliin, karviaiskoisoihin ja cantaloupenmeloneihin. Odotan innolla näiden kasvien omavaraisuutta muutaman kesäkuukauden ajan!

Kesäkuu

 • Asennan kastelujärjestelmän
 • Löydän ensimmäiset kirvat
 • Kurkkujen sadonkorjuu alkaa

Ensimmäinen kurkku on valmis korjattavaksi! Tähän liittyen istutan uuden erän kurkkujen siemeniä, jotta kurkkutaimet toimittavat pitkälle lokakuuhun. Nyt kaikki on paikoillaan, ja asennan kastelujärjestelmän, joka auttaa minua kasvihuoneessa vuoden mittaan. Poimin myös ensimmäisen kirvan, joka muistuttaa minua erityisestä tarkkaavaisuudesta tuholaisia kohtaan!

tomaatintaimet

Heinäkuu

 • Korjaan tomaatti- ja kurkkusadot
 • Poimin varkaat tomaatintaimista
 • Annan ravinteita ja varmistan kaikkien kasvien parhaan kasvun

Tomaatit alkavat tuottaa, ja nypin niistä varkaita kukinnan ja hedelmien kasvatuksen edistämiseksi. Nautin monista aikaisista aamuista täällä lomalla, sillä mielestäni parasta aikaa kesällä kasvihuoneessa on juuri aamu. Linnut laulavat, tuoksuu todella hyvältä ja sää voi olla mikä tahansa, sillä täällä sisällä on aina lämmintä ja mukavaa.

Elokuu

 • Korjaan satoa ja jalostan tuotteita runsaasti!
 • Kylvän uutta syksyä varten

Nyt korjaan satoa kuin koskaan ennen! Minulla on runsaasti tomaatteja ja kurkkuja, ja voin poimia sisään monta kiloa vihanneksia. Löydän uusia reseptejä, miten voin jalostaa ja hyödyntää satoa, ja teen monta litraa tomaattikeittoa, jonka pakastan. Maistuu niin hyvältä kylmänä talvipäivänä.

Nyt kylvän myös suuriin viljelylaatikkoihin salaattia, persiljaa ja tilliä. Nyt kasvihuone on täydellinen paikka niille, kun sää ulkona alkaa heikentyä.

Syyskuu

 • Sadonkorjuu, valmistaminen, nauttiminen!

Sadonkorjuu jatkuu, ja nautin viimeisistä kesäilloista kasvihuoneessa. Meillä on sekä rapujuhlat että sadonkorjuujuhlat, joissa kaikki perheenjäsenet auttavat korjaamaan sadon, jonka sitten grillaamme ja keitämme. On maagista istua kasvihuoneessa ja kokea pimeämmät illat!

tomaattikeittoa

Lokakuu

 • Kasvihuoneen siivous
 • Tyhjennän kasvihuoneen
 • Kylvän viimeisen kerran lehtivihanneksia

Korjaan kauden viimeiset kurkut ja tomaatit, ja alan nyt vähitellen tyhjentää kasvihuoneen kaikista yksivuotisista vihanneksista. Siivoan myös kasvihuoneen, aivan kuten tänä keväänäkin, päästäkseni eroon liasta ja kauden aikana kehittyneistä kutsumattomista vieraista.

Kylvän uuden kierroksen lehtivihanneksia, kuten salaattia, persiljaa, tilliä ja aasialaista kaalia. Toivottavasti voin korjata satoa pitkälle joulukuuhun saakka, jos sää sallii!

Marraskuu

 • Nyt kasvihuoneesta on tullut työpaja!

Nyt kaikki Välimeren alueen kasvit ovat saaneet muuttaa talvisäilytykseen, ja jäljellä on vähän rosmariinia ja muutamia oliivipuita, jotka kestävät Etelä-Ruotsin leutoja talvia. Nyt kasvihuoneeni muuttuu sen sijaan seppelepajaksi. Löydätte minut täältä marraskuun alusta jouluun asti! Teen seppeleitä, joulukoristeita ja muuta kaunista, jolla haluan koristella kotiani ja puutarhaani. Täydellinen huone, jossa voin luoda vapaasti. Usein kasvihuoneessa on pieni lämpöelementti, jonka ansiosta en jäädy liikaa, mutta pidän siitä, miten kasvihuone muuttuu!

Joulukuu

 • Korjaan lehtivihanneksia
 • Puutarhatyöpaja jatkuu!

Nyt korjaan viimeiset salaatit, aasialaiset kaalit ja persiljat. Keskellä kaikkea joulutohinaa on ihanaa voida mennä ulos ja korjata jotain tuoretta ja itsekasvatettua. Nautin puutarhassani ja huomaan, että uuteen kasvukauteen ei ole enää kovin kauaa!

Teen seppeleitä

Kasvihuone voi tuottaa paljon enemmän iloa kuin muutaman kuukauden vuodessa. Se voi olla paikka, jossa haluat viettää aikaa ympäri vuoden, kuten myös minun kotonani. Tiettyinä kuukausina keskitymme kasveihin ja viljelyyn, kun taas toisina kuukausina juuri luovuuteni ja minä itseni itävät täällä. Aivan kuten me ihmiset muutumme ja mukaudumme olosuhteisiin vuoden mittaan, myös sinun kasvihuoneesi voi mukautua!

Onnea uuden kasvihuoneesi johdosta!

Halauksin, Hanna

Instagram: @hannaschagerlov